Duminică, 6 aprilie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Sergiu Andone.
În Duminica a cincea din Postul Sfintelor Paști, numită și „a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin. Arhipăstorul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate. Slujirea arhierească din această zi a marcat cu anticipație împlinirea a 25 de ani de la târnosirea bisericii parohiale.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, părinte Sergiu Andone, preot al parohiei Bistra Mureșului începând cu anul 1996, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu distincția „Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni”, pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească rodnică depusă în ogorul Bisericii lui Hristos. De asemenea, Ierarhul nostru a oferit distincția „Diploma Sfinților Ierarhi Bălgrădeni” membrilor Consiliului Parohial și credincioșilor care au sprijinit activitățile culturale și administrative derulate în cadrul comunității pe parcursul ultimilor ani.
Adresându-se celor prezenți la Sfânta Liturghie, Chiriarhul nostru a spus: „Cu cât omul stă mai departe de Dumnezeu, cu atât mai mult viața lui se complică pe plan fizic, sufletesc și psihic. Se poate ca cineva să nu aibă nimic, dar, dacă Îl are pe Dumnezeu, nu dorește absolut nimic. Iar dacă cineva le are pe toate, dar nu respectă legea dumnezeiască, se chinuiește în sufletul său. De aceea, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul spunea: «Otravă gustăm atunci când trăim departe de dulcele Iisus». Așa a gustat Sfânta Maria Egipteanca câtă vreme s-a complăcut în patimi înrobitoare. Dar sufletul ei s-a îndulcit când, prin pocăință, a intrat în comuniune sfântă cu Mirele Hristos. Asemenea ei, să urâm păcatul și să ne îndepărtăm în grabă de el, convinși fiind că Dumnezeu îi iartă pe cei ce se pocăiesc”.
Biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bistra Mureșului (comuna Deda, județul Mureș) a fost construită între anii 1986-2000, în stil neobizantin. Lucrările de edificare au fost demarate la inițiativa domnului Gheorghe Vlasa și a soției sale, Paraschiva, în timpul păstoririi preotului Ioasaf Marcoci. Piatra de temelie a locașului de închinare a fost așezată în anul 1987, în prezența Episcopului Emilian al Alba Iuliei. Între anii 1997-1999, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorii Teodor Ștefan, Victor Tistu și Nicolae Andonaș.
Slujba de târnosire a noului locaș de cult a fost săvârșită la data de 25 iunie 2000 de către Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența unui numeros sobor de arhierei, preoți și diaconi. Impresionat de aspectul deosebit și măreția noului edificiu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de la acea vreme a numit biserica parohiei Bistra Mureșului drept „catedrală a Văii Mureșului”. Între anii 2006-2010, sub îndrumarea părintelui paroh și cu sprijinul deosebit al bunilor credincioși, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii.