Liturghie arhierească în parohia Sebeș II

În data de 14 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Sebeș II, păstorită de către părintele Eugen Moldovan. Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului”.

În Duminica a 17-a după Pogorârea Sfântului Duh, numită și „a Cananeencei”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în parohia Sebeș II. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Sebeș. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Eugen Moldovan, consilier administrativ-bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Pe cărările frământate ale lumii, noi nu putem afla adevărata împlinire decât în rugăciune. În alergarea noastră spre cucerirea Împărăției cerurilor, noi nu putem afla reazem și întărire decât în rugăciune. Alinarea durerilor și suferințelor, înlăturarea chipului morții și speranța învierii nu le putem găsi decât în rugăciune. De aceea, Biserica ne îndeamnă: «Iară şi iară, cu pace Domnului să ne rugăm». Fie ca pilda femeii cananeence să reaprindă în sufletele noastre scânteia și deprinderea rugăciunii. Ea avea un necaz mare, avea o fiică chinuită de un duh rău. Și noi avem necazurile, amărăciunile și problemele noastre, avem demonii noștri care ne chinuiesc. De aceea, este bine să strigăm neîncetat către Mântuitorul nostru cu credința ei, zicând: «Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, ai milă de mine! Doamne, ajută-mă! Amin»”.

Construită în anul 1778, biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Sebeș reprezintă cel mai vechi locaș de cult ortodox din municipiu, fiind ridicată în apropierea unei biserici de zid din secolul al XVI-lea. Înconjurată de cimitirul ortodox al orașului, locașul a fost edificat în timpul păstoririi protopopului Avram Moga (1774-1805), din daniile bunilor credincioși. Biserica a fost construită în stil navă, având zidurile din cărămidă (amănunt identificat pe fila unui Minei pe luna Noiembrie din anul 1778).

În decursul anului 1900, au avut loc ample lucrări de renovare în interiorul locașului de cult. Astfel, biserica a fost dotată cu un nou iconostas, iar bolta altarului a fost împodobită cu pictură, executată de către Sava Henția. Între anii 1957-1969, a fost efectuată o altă serie de lucrări privind restaurarea locașului de cult, sub coordonarea preotului Iacob Bologa. De asemenea, în acest interval de timp a fost pictat și restul bisericii. Fiind afectată de igrasie, pictura a fost curățată în anul 1993 de către Ioan Căzilă din Sibiu, urmând să fie reînnoită în decursul anului 2012 de către Ioan Botiș din Cluj-Napoca.

În anul 2008, o echipă de restauratori de la Departamentul de conservare-restaurare a Muzeului ,,ASTRA” din Sibiu au executat lucrări de consolidare şi completare a structurii şi a decoraţiunilor sculptate, precum și de curăţire a icoanelor. De asemenea, în anul 2015, pictura avea să fie restaurată din nou, urmând să fie executate și alte lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii. Toate acestea au culminat cu slujba de târnosire a locașului de cult, oficiată de Ierarhul nostru, Părintele Arhiepiscop Irineu, în data de 2 septembrie 2018.

Share