Duminică, 20 martie 2022, Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în parohia Vătava. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de binecuvântare a iconostasului bisericii parohiale şi a noii capele mortuare din localitate.
În cea de-a doua Duminică din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Vătava, protopopiatul Reghin. Arhipăstorul nostru a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Nașterea Maicii Domnului”. De asemenea, Chiriarhul Alba Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a iconostasului bisericii parohiale şi a noii capele mortuare din localitatea Vătava.
Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Creștinul credincios, prin încrederea în Dumnezeu, poate înfrunta cele mai mari necazuri, cele mai cumplite tulburări, cele mai grele încercări și cele mai serioase dificultăți ale vieții. Un astfel de creștin zice cu Psalmistul David: «Mila Ta, Doamne, mă va înconjura»; «Mila Ta, Doamne, mă va însoți în toate zilele vieții mele». Prietenii te pot părăsi, oamenii te pot înșela, lumea poate fi falsă, noi putem fi neîncrezători, dar Dumnezeul nostru este credincios, neschimbător, și Își ține întotdeauna promisiunea Sa. De aceea, și părintele Arsenie Boca spunea: «Dumnezeu nu uită de om, cum omul uită de Dumnezeu»”.
La finalul Sfintei Liturghii, în semn de aleasă recunoștință pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă pe parcursul anilor de slujire, părintele Vasile Rotaru, preot al parohiei Vătava începând cu anul 2002, a primit din partea Arhipăstorului nostru Diplomă de vrednicie, o icoană cu Sfinții Ierarhi Bălgrădeni și o bederniță. De asemenea, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea și renovarea locașului de închinare au primit Diplome de aleasă cinstire.
Localitatea Vătava este situată la poalele Munților Călimani, în vecinătatea graniței cu județul Bistrița-Năsăud, într-o zonă pitorească a Văii Mureșului Superior. Biserica parohială, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, este de dimensiuni impunătoare, lucrările de edificare fiind încheiate în timpul păstoririi preotului Ioan Cerghizan. Locașul de cult a fost resfințit în anul 2008, în prezența a numeroși credincioși. Doi ani mai târziu, în 2010, a fost sfințită biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ridicată în jurul anului 1865, pe amplasamentul unui vechi locaș de cult.
În decursul ultimelor două decenii, au fost efectuate numeroase lucrări de înfrumusețare a bisericii „Nașterea Maicii Domnului”. Cu acest prilej, a fost montat un nou iconostas, împodobit cu icoane noi, după rânduială. Sculptura catapetesmei a fost realizată de către Ioan Cioată, meșter popular din localitate. Icoanele au fost zugrăvite de către pictorul Emil Dunăre, cel care a îmbrăcat cu haina picturii și interiorul locașului de închinare. De asemenea, pe parcursul ultimilor ani, a fost ridicată noua capelă mortuară din Vătava. Amplasat în cimitirul parohial, edificiul a fost zidit cu sprijinul administrației locale.