În luna martie, Luna pentru Viață, Arhiepiscopia Alba Iuliei s-a aliniat Mișcării pro-viață de la nivel național, prin organizarea de activități cu specific pro-viață, care au culminat cu Marșul pentru Viață, în toate cele zece protopopiate. Acesta a adunat în același duh și în aceeași simțire aproximativ 4.500 de persoane care, în preajma sărbătorii Bunei Vestiri, au declarat public sacralitatea vieții umane încă de la concepție și până la bătrânețe. S-au organizat Marșuri pentru Viață în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, Câmpeni, Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș, Târnăveni, Cugir, Iernut și Sărmașu.
Tot în cadrul Lunii pentru Viață, în nouă protopopiate, în cadrul campaniei de donare de sânge „Donează sânge, salvează vieți”, derulată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, aproximativ 600 de preoți și enoriași au donat sânge. În protopopiatul Sighișoara, campania de donare de sânge a fost dedicată tânărului elev seminarist Matei Mihnea Solomon, originar din Sighișoara, care a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică cu celule L2 PRE-B. De asemenea, tot în cadrul Lunii pentru Viață, pentru acesta s-a făcut o colectă în bani, în valoare de 63.000 lei. Campania de donare de sânge din protopopiatul Luduș a avut ca scop ajutorarea tinerei Moca Maria din Luduș, în vârstă de 12 ani, diagnosticată cu leucemie acută mieloblastică.
În perioada 6-20 martie 2023, a avut loc concursul școlar „Fii vocea lor!”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, împreună cu Asociația „Iuvenis” Alba Iulia a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a avut ca scop sensibilizarea elevilor de la școlile gimnaziale și din licee, cu privire la valoarea vieții umane, încă de la concepție. Premierea concursului s-a desfășurat în cadrul Marșului pentru Viață de la Alba Iulia.
Pe întreg cuprinsul Eparhiei, în cadrul protopopiatelor și al parohiilor s-au derulat un număr semnificativ de activități cu specific pro-viață. Astfel, seria activităților din luna Martie a debutat cu ateliere de mărțișoare, pentru a marca venirea Primăverii, urmate de atelierele dedicate mămicilor și copiilor: „Îți mulțumesc că mă iubești!”, ateliere în cadrul cărora cei mici au realizat broșuri cadou pentru mămici, ateliere de confecționat felicitări pentru mame, dar și pentru pacientele spitalelor și, din aceeași serie, atelierele Flori pentru mămici, din parohii și din maternități, și serbări parohiale cu ocazia zilei de 8 Martie. Prin atelierele de lectură „Spune-mi o poveste pentru suflet!” și prin proiecții de animații și filme cu specific pro-viață, cei mici au fost sensibilizați cu privire la viața umană încă de la concepție. Viața duhovnicească le-a fost consolidată prin activități de catehizare, prin spovedanie și împărtășanie. De asemenea, nu au lipsit din activitățile dedicate copiilor nici cele menite să îi sensibilizeze cu privire la viața persoanelor cu dizabilități, a vârstnicilor, prin vizite și activități în centrele rezidențiale dedicate acestora și prin activități parohiale comune, copii - seniori, dar și acțiuni de plantare și ecologizare, menite să crească grija acestora față de mediului înconjurător. De remarcat au fost concursurile de desene și pancarte, cu tematică pro-viață, desfășurate la nivelul protopopiatelor.
În cadrul Lunii pentru Viață, nu au fost lăsați deoparte nici adolescenții, tinerii și adulții din parohii. Pentru aceștia au fost organizate o serie de cateheze și conferințe cu tematică pro-viață. Dintre acestea amintim, conferința susținută în protopopiatul Blaj de părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană, „Familiile tinere și viața în Hristos, în epoca rețelelor sociale”, conferința din protopopiatul Luduș, susținută de prof. dr. Maria Dorina Pașca, profesor la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș, „Viața darul lui Dumnezeu, între elanul tinereții și înțelepciunea bătrâneții”, proiectele realizate prin parteneriat Biserică - Școală, din protopopiatul Sebeș, proiectul „File din Jurnalul unui Preot”, prin care s-au abordat teme precum: fragilitatea iubirii, treptele unei prietenii, Taina Căsătoriei, Hristos - Tatăl orfanilor, consecințele unei vieți sexuale neasumate în Taina Căsătoriei sau consecințele avortului. În parohiile din protopopiatul Reghin s-au desfășurat proiectele „Generații - tineri și vârstnici, sărbătorind viața!”, „Tineri și vârtnici împreună”, „Hristos împărtășit tinerilor”. În Luna pentru Viață, tinerii au participat la cursuri de prim ajutor, cursuri de prevenție a adicților, „Fii conștient, nu dependent! Spune nu drogurilor! Spune da vieții!”, au efectuat colecte pentru cazurile sociale din parohii și vizite la domiciliul acestora și i-au vizitat pe cei din penitenciare. Printre toate acestea, în multe parohii au fost organizate concerte de muzică religioasă și festivaluri muzicale, cu interpreți din zona Mureșului și a Albei.
Nici copiii din centrele de zi, casele de tip familial și centrele de tip „școală după școală”, din Eparhia noastră, nu au fost neglijați. Pentru aceștia, specialiști din cadrul asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia au conceput un curriculum educațional prin care au facilitat copiilor accesarea și aprofundarea tematicilor pro-viață. Astfel, copiii au aflat informații despre începutul vieții umane - din perspectivă creștină, despre igiena relațiilor de familie și a relațiilor cu cei din jur, despre dizabilitate, despre bătrânețe și despre relația cu mediul înconjurător. O activitate-cheie din Luna pentru Viață a fost „Viața prin ochi de copil. Reîntoarcerea acasă”, desfășurată în colaborare cu preoții parohi, prin care copiii au învățat despre reîntoarcerea la Dumnezeu, precum Fiul Risipitor odinioară, prin Taina Spovedaniei și a Euharistiei.
Tabita Botoi
Coordonator Biroul pentru Viață