Mitropolitul Nicolae Mladin – 106 ani de la naștere

La data de 18 decembrie 1914, în urmă cu 106 ani, s-a născut ierarhul Nicolae Mladin, cel de-al patrulea întâistătător al Mitropoliei Ardealului de după unificarea bisericească din anul 1918 și înființarea Patriarhiei Române. A păstorit în scaunul chiriarhal al Sibiului timp de 14 ani, fiind arhipăstor și pentru clericii și credincioșii dreptslăvitori din județele Alba și Mureș în perioada anilor 1967-1975.

În urmă cu mai bine de un secol, pe data de 18 decembrie 1914, s-a născut Mitropolitul Nicolae Mladin, originar din orașul Abrud, județul Alba. Primind încă din anii copilăriei o educație aleasă, avea să răspundă la momentul cuvenit vocației de a sluji Biserica lui Dumnezeu, fiind considerat unul dintre distinșii teologi și predicatori ai timpului său. După ce a absolvit cursurile Liceului din Petroșani, a studiat la Academia Teologică din Oradea și la Facultatea de Teologie din București. Între anii 1941-1943, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Viena, pentru ca apoi să își susțină teza de doctorat cu titlul „Asceza și mistica paulină” la Facultatea de Teologie din București. Din anul 1947, a fost cadru didactic titular la catedra de Teologie Morală de la Academia Teologică „Andreiană” din Sibiu (devenită din 1948 Institut Teologic Universitar), unde a activat până în 1967.

A fost tuns în monahism în anul 1947, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, urmând ca doi ani mai târziu să fie hirotonit ieromonah. La 4 iunie 1967, a fost ales Arhiepiscop al Alba Iuliei și Sibiului și Mitropolit al Ardealului, Crișanei și Maramureșului, fiind hirotonit și înscăunat în luna iunie a anului 1967. În tot acest timp, a desfășurat o bogată activitate în plan teologic, fiind autorul a numeroase lucrări și studii în domeniul Teologiei Morale. Până în iarna anului 1975, când a fost aprobată reînființarea Eparhiei Ortodoxe de Alba Iulia, Mitropolitul Nicolae Mladin a fost arhipăstor și pentru clericii și credincioșii dreptslăvitori din județele Alba și Mureș, unități administrative aflate până atunci sub jurisdicția Eparhiei cu sediul la Sibiu. În anul 1981, din motive de sănătate, s-a retras din scaunul chiriarhal, petrecându-și ultimii ani din viață la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Mitropolitul Nicolae Mladin a trecut la cele veșnice la data de 1 iunie 1986.

 

Foto: Patriarhul Justinian Marina (stânga) și Mitropolitul Nicolae Mladin (dreapta); sursa: ziarullumina.ro.

 

Share