Moment comemorativ în parohia Măgina, protopopiatul Aiud

Pentru comunitatea ortodoxă din Măgina, protopopiatul Aiud, ziua de duminică, 16 octombrie 2022, a fost una cu încărcătură sufletească deosebită. Pe lângă bucuria comuniunii euharistice, credincioșii măgineni au luat parte la comemorarea a două personalități ale satului: preotul Candin Suciu, paroh al Măginei între 1901-1943, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani, și dăscălița Cornelia Suciu, fiica preotului Candin Suciu, învățătoare și profesoară de limba română și limba franceză în Măgina și alte localități învecinate Aiudului, de la a cărei naștere se împlinesc 110 ani  pe 17 octombrie 2022, și 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

După încheierea Sfintei Liturghii, părintele paroh a evocat viața și activitatea celor doi fii ai satului, scoțând în evidență calitatea de delegat din partea Aiudului a preotului Candin la Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, precum și implicarea sa activă în construirea școlii elementare din sat și a monumentului eroilor din Primul Război Mondial, dar și parcursul didactic al fiicei sale, un apreciat și respectat dascăl pe plan local și zonal.

Apoi, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru cele două personalități, după care cei prezenți au putut urmări o expoziție de fotografii și documente ale celor doi, păstrate cu grijă în arhiva familiei Liviu Hagea, finul de botez al „Domnișoarei Neli”, cum era alintată de către săteni. Printre cei prezenți s-au numărat și foști elevi care, în cadrul agapei de la finalul evenimentului, au evocat, cu ochii umezi de emoție și recunoștință, momente și amintiri din viața de elev, dar și din întâlnirile personale, extrașcolare cu Domnișoara. Aducem mulțumire lui Dumnezeu care a dăruit comunității noastre astfel de înaintași, de care ne amintim cu pioșenie și recunoștință, rugându-L să le odihnească sufletele în odihna Sa cea veșnică și să-i așeze în Lumina slavei Sale.

 

Pr. Iuliu-Titus Fufezan

Share