Noi activități educative, desfășurate în cadrul Parteneriatului încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Inspectoratul Școlar Județean Alba

În cadrul Parteneriatului încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și Inspectoratul Școlar Județean Alba, seria activităților care au ca scop implicarea tinerilor în activități școlare și extrașcolare, urmărind dezvoltarea unor competențe cheie – cum ar fi: spirit de inițiativă și antreprenoriat, învățarea pe tot parcursul vieții, competențe sociale și civice, sensibilizare și exprimare culturală – continuă și în a doua jumătate a lunii octombrie.

Dintre acestea, menționăm următoarele unități de învățământ:

  • Școala Gimnazială „Lucian Blaga din Ocna-Mureș, unde domnul profesor de religie ortodoxă Buta Adrian a susținut activitatea „Comunicarea sufletească”. Invitat a fost părintele Constantin Purcaru care, aflat în mijlocul copiilor din clasa a III-a A, le-a vorbit despre rugăciune, în anul omagial al rugăciunii isihaste. Rugăciunea isihastă este una dintre cele mai vechi rugăciuni consemnate istoric, după „Tatăl nostru”. Forma rugăciunii este următoarea: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!”. Ea este practicată astăzi în toate mănăstirile și poate fi rostită în orice conjunctură de către fiecare persoană. Părintele Constantin le-a explicat copiilor rolul rugăciunii în societatea de astăzi și i-a îndemnat totodată să se roage „neîncetat” (I Tesaloniceni 5, 17).
  • Școala Gimnazială Daia Română, prin implicarea doamnei profesoare de Religie Laura Brădilă, implicând peste 80 de elevi, a organizat o excursie la Sibiu având ca scop principal vizitarea Muzeului Satului, cunoașterea istoriei și a trecutului nostru prin prisma exponatelor, inclusiv a celor religioase. Piesele expuse, căsuțe, ateliere, dar și biserici din diferite zone și perioade istorice au completat informațiile de la ora de religie și mai ales au avut un impact extraordinar prin faptul că tinerii creștini au putut experimenta pe viu totul, văzând, atingând, simțind mireasma de altă dată a vremurilor trecute. Efectul a fost deosebit pentru toți și neașteptat. Încântați, curioși și bucuroși de toate informațiile primite, pentru moment și adulții au retrăit clipa și s-au identificat cu istoria milenară a creștinismului carpato-danubiano-pontic.
  • Școala Gimnazială din Micești, prin învățăceii clasei I, conduși de doamna profesoară de Religie Anca Bălan și de doamna învățătoare Anghel Alina, au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva. Ducând flori în cinstea acesteia la altarul Bisericii Sfântul Nicolae” din Micești, unde slujește părintele paroh Ionuț Șopterean, copiii au învățat practic modalitățile de cinstire a sfinților și importanța participării la slujbele bisericești în zile de mare praznic. Bucuria se citește lesne pe chipurile lor curate, iar speranța unei viitoare generații verticale, care se conduce după valori creștine, încolțește în sufletele noastre, ale dascălilor și educatorilor lor.
  • Școala Gimnazială Vidra, prin 15 elevi ai claselor V-VIII, îndrumați de doamna profesoară de Religie, Adnana Cuciureanu, au participat la primirea moaștelor Sfântului Nicodim de la Tismana la Alba Iulia și la procesiunea din jurul complexului Catedralei arhiepiscopale. După încheierea procesiunii, elevii, cu emoție și răbdare, s-au închinat la racla cu moaștele sfântului. Denisa Cioara, elevă a clasei a VIII-a, a mărturisit că starea de bucurie pe care a simțit-o în apropierea raclei nu a mai simțit-o în nicio altă împrejurare. De asemenea, zâmbetul și sclipirea din ochii copiilor a dat mărturie pentru harul primit, chiar dacă această experiență nu a putut fi pusă in cuvinte de către cei mai mici.

Strădania profesorilor de Religie din județul Alba se înscrie în activitatea misionară a Bisericii Ortodoxe care, cu timp și fără timp, veghează la însutita rodire a seminței celei bune, aruncate cu nespusă dragoste de către Veșnicul Semănător pe ogorul universal al umanității.

Inspector școlar pentru Religie, prof. Laura Popa

Share