Vacanța de vară de anul acesta s-a încheiat cu alte noi cinci serii de tabără, organizate de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Aceste activități, la care au luat parte un număr total de 140 de tineri, au venit în completarea celor organizate în prima parte a verii, dovedindu-se a fi un real succes. Acestea s-au desfășurat pe Valea Cetii, în Centrul de tineret de la Cetea, la Centrul de Agrement Arieșeni și la Mănăstirea Caraiman.
Această serie a activităților educative și recreative pentru copii, organizate de Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a debutat în data de 16 august. Astfel, 8 tineri, însoțiți de părintele Cristian Rațiu, inspector de cateheză și tineret în cadrul Eparhiei Alba Iuliei, au efectuat o tabără de supraviețuire pe Valea Cetii. Experiența s-a dovedit inedită prin faptul că participanții au petrecut cele câteva nopți în corturi, pregătindu-și ei înșiși hrana la ceaun și renunțând la comoditatea cu care suntem cu toții obișnuiți. Cutreierând pădurile din jur, tinerii au fost beneficiarii unei lecții de orientare turistică, prin parcurgerea traseului de la Cetea la Poiana Galdei, dus-întors, pe rute diferite.
De asemenea, Centrul de tineret de la Cetea a găzduit, pe parcursul acestei perioade, două tabere de câte cinci zile, la care au participat un număr total de 44 de copii. Programul taberelor desfășurate aici a cuprins, pe lângă diferite jocuri și activități educative, și vizitarea unor importante obiective din zonă. Împreună cu cei doi voluntari, copiii au vizitat Mănăstirea Râmeț, după care au efectuat drumeții în Cheile Râmețului, în Cheile Cetii și la Cascada Băile Romane. În ultima zi a taberelor, au fost vizitate obiectivele de pe Valea Aiudului (Mănăstirile Rimetea, Măgina, Aiud; Vârful Bogza Poienarilor din Cheile Vălișorii; Cetatea Colțești) sau au fost desfășurate activități în Cetatea Alba Carolina și în Parcul de aventură Dynamis, în funcție de grupa de vârstă și starea vremii.
În tabăra organizată la Centrul de Agrement Arieșeni, desfășurată în perioada 22-26 august, au participat 71 de copii, alături de opt voluntari. Galeriile Romane de la Roșia Montană, Casa memorială Avram Iancu de la Incești, Groapa Ruginoasă, Peștera Poarta lui Ionele, Cascada Vârciorog sau Peștera Ghețarul de la Scărișoara sunt doar câteva dintre obiectivele pe care tinerii le-au vizitat pe parcursul zilelor petrecute la Arieșeni. Acestor drumeții li s-au adăugat diferite activități recreative, concurs de talente, competiții sportive, discuții tematice sau jocuri de dezvoltare personală, în care au fost angrenați cei mici. Timpul prețios petrecut în acest loc a fost încununat de activități catehetice și rugăciune, care, alături de primirea Tainei Spovedaniei și participarea la Sfânta Liturghie la Arieșeni, au oferit taberei o dimensiune profund duhovnicească.
Ultima tabără organizată în această perioadă a fost desfășurată în perioada 30 august-2 septembrie la Mănăstirea Caraiman. Dedicată tinerilor cu vârste cuprinse între 15-22 ani, activitatea a fost inclusă în evenimentele consacrate centenarului încoronării regilor României Mari. Astfel, pe parcursul celor patru zile, integrându-se în programul liturgic al Mănăstirii Caraiman, cei 17 tineri participanți au vizitat mai multe obiective turistice din zonă, printre care amintim Castelul Bran, Peștera Ialomiței, Castelul Peleș, Castelul Pelișor, Mausoleul Mateiaș, alături de municipiile Brașov și Târgoviște. Din programul acestor zile nu putea lipsi nici vizitarea mănăstirilor din zonă, tinerii poposind cu această ocazie la mănăstirile Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Sinaia, Peștera Ialomiței, Stelea, Dealu, Câmpulung și Mănăstirea Curtea de Argeș (necropola regală). Tinerii au participat, totodată, la scurte momente catehetice și discuții pe diferite teme, organizând și o seară de film.
Așadar, începând cu data de 27 iunie, pe perioada întregii veri, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a organizat tabere pentru tineri în centrele de tineret de la Cetea, Poșaga de Sus și Lăpușna, la Centrul de Agrement Arieșeni, pe Valea Cetii, dar și la Brașov și Ciobotani (județul Mureș). De programul acestor activități educative și recreative s-au bucurat mai mult de 400 de copii din cadrul Eparhiei noastre, alături de zeci de voluntari, care au făcut din vacanța aceasta una de neuitat. Organizatorii adresează mulțumiri, pe această cale, tuturor celor ce au făcut posibilă implementarea acestor proiecte, dar și tinerilor participanți pentru buna colaborare. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!