Pe data de 16 octombrie a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc lansarea noului manual de Istorie Bisericească Universală – vol. II. Conținutul cărții a fost prezentat de părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, editorul și coordonatorul volumului. Anterior, la Centrul eparhial, sfinția sa a avut o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.
Luni, 16 octombrie 2023, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc lansarea noului manual de Istorie Bisericească Universală – vol. II, dedicat în întregime „Situaţiei generale a Bisericilor Ortodoxe din secolul al XI-lea până astăzi”. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 10.00, în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă, și s-a bucurat de prezența părintelui prof. univ. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific. Anterior, sfinția sa a avut o întrevedere cu Părintele Arhiepiscop Irineu, la Centrul eparhial.
Evenimentul a fost moderat de către părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, decanul instituției de învățământ universitar. Conținutul manualului a fost prezentat de părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniță. De asemenea, în cadrul manifestării, a rostit un cuvânt de apreciere părintele prof. univ. dr. Ovidiu Panaite, titularul catedrei de Istoria Bisericească Universală de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Întâlnirea găzduită de Aula „Dumitru Stăniloae” s-a desfășurat în prezența cadrelor didactice universitare și a studenților Facultății de Teologie Ortodoxă.
Lucrarea de proporții considerabile este realizată prin participarea cadrelor didactice care predau această disciplină la Facultăţile de Teologie din București, Sibiu și Cluj-Napoca. Volumul conține un total de 1.046 de pagini și urmărește, în special, istoria Bisericilor Ortodoxe. Editat și coordonat de părintele profesor Viorel Ioniță, manualul face parte din seria de volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române despre Istoria Bisericii Universale. Iniţiativa de elaborare a acestei colecţii de tratate, manuale şi cursuri de teologie îi aparţine Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostul lor fiind acela de a oferi o bază teologică comună pentru toţi profesorii şi studenţii de la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română.