În perioada 16-20 august a.c., Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei și Asociația Iuvenis Alba Iulia au organizat o tabără de vară pe Valea Mureșului Superior, la care au luat parte 35 de copii și tineri, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.
Programul taberei a urmărit, pe lângă relaxare și distracție, acumularea unor cunoștințe noi, toate expuse într-o manieră interactivă, capabilă să împletească informațiile istorice cu cele legate de orientarea în spațiu și să ne facă să înțelegem că lucrul în echipă, cu multă voie bună, aduce rezultate remarcabile. Nu am lăsat deoparte nici latura duhovnicească, prezentă prin rugăciuni, meditații și discuții pe teme ziditoare de suflet, precum și prin reculegerea în mănăstirile de la Izvoru Mureșului și Sighișoara.
Primul popas l-am făcut la Mini Park Transilvania, unde, cu ajutorul informațiilor care însoțesc fiecare reproducere miniaturală a edificiilor emblematice din interiorul arcului carpatic, am reușit să organizăm un concurs de provocări, prin care ne-am întors prin negura istoriei până spre anul 1000, descoperind multe lucruri interesante din istoria Transilvaniei. Dacă am coborât în adâncurile timpului, trebuia să coborâm și în adâncurile pământului, așa că următoarea oprire a fost la Praid, unde pentru câteva ceasuri ne-am bucurat de beneficiile salinei din localitate.
A doua zi a debutat cu o înviorare scurtă și a continuat cu o sesiune de jocuri distractive, de intuiție și dezvoltare personală. După masa de prânz, am pornit spre Băile Figa, un loc de care am auzit, dar pe care nu-l credeam atât de organizat și plin de viață. Copiii au avut posibilitatea de a se scălda în bazine cu adâncimi diferite și de a trăi experiența coborârii prin sau pe cele opt tobogane existente aici.
A treia zi am înaintat pe Defileul Deda-Toplița spre Izvoru Mureșului. Cu toții am fost uimiți să vedem cum râul Mureș, cel mare și învolburat, se transformă treptat într-un râu curat de munte, ca mai apoi să se piardă în văile din Depresiunea Giurgeu. Am vizitat izvorul turistic al râului Mureș și mănăstirea din apropiere, care este o comoară a lăcașurilor de cult din Eparhia Covasnei și Harghitei. Pentru că eram doar la o aruncătură de băț de una dintre cele mai frecventate zone turistice din țara noastră, și anume, Lacul Roșu și Cheile Bicazului, am urcat spre Hășmașul Mare, hotărâți fiind să facem o tură cu barca printre arborii înecați în apele lacului. Am trecut pentru un ceas și în județul Neamț, parcurgând la pas traseul Cheilor Bicazului, mirându-ne de puterea râului Bicaz, care și-a croit drum printre crestele semețe ale Hășmașului. Am încheiat ziua pe pârtia de bob de la Toplița, cu o porție consistentă de adrenalină.
Nu puteam rata peșterile de mulaj din zona Andreneasa. Acestea s-au format pe vremea când vulcanii din Masivul Călimani erau încă activi. Lava rezultată în urma erupțiilor a acoperit pădurea cu praf și bolovăniș vulcanic. Cu timpul, în urma acțiunii apei, sedimentele s-au întărit, iar arborii au putrezit și au dispărut treptat din roca vulcanică, lăsând în urmă aceste spații libere, de diferite dimensiuni. Ca urmare, în cea de-a patra zi a taberei am pornit pe cărările umbroase ale pădurii și am realizat traseul care cuprinde Peștera Căsoaia lui Ladaș și Vârful Ladaș, care se înalță mândru deasupra pădurii, oferind o perspectivă impresionantă asupra văii superioare a râului Mureș.
Am încununat itinerariul nostru prin participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Dimitrie” de la Sighișoara, unde o bună parte dintre copii s-au împărtășit cu Sfintele Taine. După servirea mesei în mijlocul naturii, la umbra unor nuci bătrâni, pe un câmp proaspăt cosit, am urcat în Cetatea Sighișoarei, unde ne aștepta ultima activitate a taberei, organizată sub forma unei vânători de comori pe ulițele cu iz medieval ale cetății.
Nu pot să trec cu vederea momentul despărțirii, care pentru noi, ca organizatori, constituie un barometru al strădaniilor noastre și o confirmare sau infirmare a reușitei. Au fost îmbrățișări prelungi și lacrimi de rămas-bun. Aducem alese mulțumiri părinților pentru încrederea acordată, participanților pentru dinamismul de care au dat dovadă și, nu în ultimul rând, tuturor colaboratorilor noștri, care au facilitat buna desfășurare a programului de tabără.
Pr. Cristian Rațiu