O nouă teză de doctorat, susținută la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia

Joi, 24 martie 2022, Şcoala Doctorală din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a găzduit un nou eveniment academic de excepție. Astfel, începând cu ora 11.00, a avut loc desfășurarea susținerii publice a tezei de doctorat intitulată Eshatologie şi misiune creştină în societatea contemporană, elaborată de către doctorandul Alexandru Nicolae Agignoaei.

Lucrarea a fost coordonată de părintele prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, titularul catedrei de Teologie Dogmatică, Simbolică şi Fundamentală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia şi, în cotutelă, de conf. univ. dr. Andrian Aleksandrov, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia, Bulgaria. Din comisia de doctorat au făcut parte: pr. prof. univ. dr. Emil Ioan Jurcan (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. univ. dr. Radu Petre Mureşan (Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Bucureşti), pr. conf. univ. dr. Gelu Călina (Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Craiova), pr. prof. univ. dr. Gheorghe Remete (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia).

Scopul cercetării de față este acela de a arăta modul în care trebuie să se facă raportarea la adevărata latură eshatologică a misiunii creştine în societatea contemporană, precum şi extremismele misionare eshatologice de care trebuie să se ferească adevăratul creştin, şi, în cazul în care este abordat de astfel de misionari, să știe să riposteze teologic într-o manieră adecvată. Așadar, lucrarea vizează cercetarea evoluţiei eshatologiei şi a apocalipticii în cadrul creştinismului, din Antichitate şi până în perioada contemporană, prin analiza opiniilor teologice provenite din mai multe medii confesionale creştine şi chiar din medii interreligioase. Totodată, lucrarea elaborată de domnul Alexandru Agignoaei scoate în evidenţă conduita misionară adecvată şi eficientă, din punct de vedere eshatologic, pe care creştinul trebuie să o aibă faţă de întreaga lume.

Subiectul abordat este unul complex, întrucât presupune cercetarea unui material documentar amplu, putere de analiză și de sinteză. Autorul posedă un discurs teologic bine articulat și argumentat, cursiv, iar lucrarea este scrisă într-un stil coerent, în care ideile decurg firesc. Limitele proiectului sunt menţionate de către cercetător, el singur fiind conștient că, din moment ce este vorba despre eshatologie, adică despre un subiect al învăţăturii de credinţă creştină care încă nu s-a consumat pe deplin, ci mai pendulează între deja şi nu încă, atunci poate fi emis considerentul că lucrarea de faţă poate fi oricând îmbogăţită cu noi informaţii, cu noi abordări şi cu noi puncte de vedere asupra celor deja emise în redactarea ei.

La final, după anunțarea titlului de doctor în teologie, domnul Alexandru Agignoaei a depus jurământul în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultăţii de Teologie, în prezența membrilor comisiei de doctorat și a invitaților, după care a rostit un cuvânt de mulțumire.

Share