Ora de Religie – descoperire și împlinire

Profesorii de Religie din județul Alba aplică metode moderne și interactive în predarea disciplinei de specialitate, reușind astfel să lărgească sfera cunoștințelor transmise elevilor, să depășească barierele spațiu-timp și să formeze valori eterne în sufletele celor cu care interacționează.

Un astfel de exemplu demn de urmat s-a petrecut la Școala Gimnaziala Ciugud, acolo unde predă Religia doamna prof. Anca Bălan. Aceasta a susținut o lecție inedită de credință, cultură și spiritualitate pentru elevii clasei a VII-a. Ca invitat de onoare al evenimentului a fost părintele Dosoftei, monah la Mănăstirea Putna, care le-a prezentat elevilor așezământul monahal, biserica și muzeul. Iată că perioada de învățământ la distanță a deschis noi perspective și se dovedește a fi utilă atunci când distanța ar face imposibilă interacțiunea directă, cum a fost și în cazul de față.

Elevii au fost încântați de momentele petrecute în compania părintelui Dosoftei, s-au bucurat de călătoria virtuală pe plaiurile bucovinene și, totodată, și-au exprimat dorința de a experimenta și pe viitor astfel de lecții inedite. Elevul Lorand Szekely ne-a mărturisit următoarele: „Mi s-a părut o experiență minunată, care nu ar fi fost existentă fără ajutorul părintelui. Am aflat o mulțime de lucruri noi mulțumită acestui călugăr care este un om foarte implicat și dornic să ne împărtășească toate lucrurile frumoase de acolo.

La Școala Gimnazială din Săsciori, elevii claselor primare și gimnaziale au desfășurat, sub îndrumarea domnului prof. Florin Hintia (disciplina Religie), activități extracurriculare ce au constat în cântece religioase și patriotice, artă plastică și desen. Prin aceste activități, domnia sa a reușit să senzibilizeze elevii, să le trezească motivația și interesul pentru a se apropia mai mult de Biserică și a se strădui să își modeleze caracterul în duhul valorilor creștine.

La structura Loman, alături de alte cadre didactice: prof. Dana Drăghici (Limba Română) și prof. Iovuța Ordean (Istorie), prof. Florin Hintia a coordonat elevii într-un frumos moment artistic, compus din cântece religioase (pricesne), patriotice, prezentări, dar și o scenetă de teatru intitulată Moș Ion Roată și Unirea”. Aceste activități inedite au ca rol învățarea prin contexte reale de viață, știut fiind că factorul ludic și dramaturgia constituie un imbold în procesul educativ și participă atât la consolidarea cunoștințelor asimilate în școală, cât și la dezvoltarea atitudinii pozitive față de învățare.

Prof. Laura Popa
Inspector școlar pentru Religie

Share