Părintele academician George Remete a fost invitatul celei de-a treia conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Mare din anul 2025. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cetatea Marii Uniri, joi, 3 aprilie, de la ora 18.00.
Joi, 3 aprilie a.c., a avut loc ultima conferință duhovnicească organizată în Postul Sfintelor Paști de către Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 18.00, în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, întâlnirea avându-l ca invitat special pe părintele academician George Remete, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia în perioada 1992-2019. În cadrul unei ambianțe academice și duhovnicești deopotrivă, sfinția sa a rostit meditația intitulată „Cuvânt și tăcere”.
Conferința duhovnicească a reunit numeroși părinți profesori, clerici, monahii și credincioși din municipiile Alba Iulia și Sebeș, dar și elevi seminariști și studenți teologi. În debutul manifestării, părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a punctat faptul că acest eveniment duhovnicesc reprezintă un prilej solemn de recunoaștere și apreciere a activității academice prodigioase a invitatului special al întâlnirii, la scurt timp după ce părintele profesor George Remete a fost ales membru corespondent al Academiei Române, în data de 12 februarie 2025.
Adresându-se auditoriului, părintele academician George Remete a prezentat înțelesul tainic al celor două noțiuni care compun titlul conferinței duhovnicești, „Cuvânt și tăcere”. Făcând referire la termenul „cuvânt”, preacucernicia sa a subliniat faptul că abilitatea fiecărui om de a cuvânta și de a comunica nu reprezintă un rezultat al evoluției sale personale, ci constituie un dat cu care fiecare persoană a fost înzestrată. De asemenea, reliefând semnificația termenului „tăcere”, părintele academician a ținut să precizeze faptul că aceasta poate fi, de cele mai multe ori, una cuvântătoare, și nu doar o simplă absență a cuvântului.
În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Pe această cale, părintele profesor George Remete a oferit răspunsuri tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți, în deplin acord cu tema conferinței duhovnicești. La final, părintele Răzvan Brudiu a mulțumit în mod deosebit părintelui academician George Remete pentru prezența în mijlocul studenților Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și pentru cuvântul duhovnicesc rostit în contextul Postului Sfintelor Paști.