Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni

Pe data de 9 iulie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Ierarhul nostru a fost prezent în parohiile Dealul Capsei, Câmpeni „Izvorul Tămăduirii”, Câmpeni Deal, Câmpeni Deal, sector 2, și Vârtop, precum și la capela Spitalului Orășenesc din Câmpeni și capela Spitalului Orășenesc din Abrud.

Vineri, 9 iulie a.c., în ziua prăznuirii Sfântului Sfințit Mucenic Pangratie, Episcopul Tavromeniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Câmpeni. Începând cu ora 10.00, însoțit de către părintele protopop Andrei Bâldea, Ierarhul nostru a poposit în mijlocul a cinci comunități de credincioși din cuprinsul protoieriei, precum și la capela Spitalului Orășenesc din Câmpeni și capela Spitalului Orășenesc din Abrud.

Prima comunitate vizitată de către Întâistătătorul Eparhiei noastre a fost parohia Dealul Capsei, unde păstorește părintele Ioan Dobra. Învecinată cu satul Certege și comuna Bistra, localitatea Dealul Capsei, situată la poalele muntelui Balomireasa, aparține din punct de vedere administrativ de orașul Câmpeni. Această comunitate de credincioși, asemenea atâtor parohii din Țara Moților, este una extrem de răsfirată. Cu toate acestea, bunii credincioși de aici dovedesc o veritabilă unitate în credință, jertfindu-se pentru bunul mers al Bisericii și pentru păstrarea tradițiilor strămoșești. Unii dintre credincioșii de aici parcurg pe jos chiar și mai bine de două ore pentru a ajunge la biserică, în semn de aleasă iubire pentru Biserica lui Hristos.

Mai departe, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat capela Spitalului Orășenesc din Câmpeni, la Altarul căreia slujește părintele Remus Buzgar. Piatra de temelie a locașului de închinare a fost așezată la data de 20 iulie 1998, lucrările de edificare durând un an de zile. Târnosită la 24 noiembrie 1999, biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” este frecventată de către bolnavii Spitalului Orășenesc, dar și de către numeroși credincioși din Câmpeni.

Continuând periplul pastoral, Arhipăstorul nostru a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Câmpeni „Izvorul Tămăduirii”. Biserica a fost ridicată în timpul păstoririi protopopului Iosif Gligor, lucrările de edificare fiind demarate după anul 1990. În perioada 2004-2009, locașul a fost împodobit în haina picturii, slujba de sfințire fiind oficiată la data de 10 decembrie 2009. În prezent, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Adrian Rednic.

Apoi, Părintele Arhiepiscop Irineu a vizitat biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Câmpeni, la Altarul căreia slujesc preoții Laurențiu Cătană, preot al parohiei Câmpeni Deal, și părintele Radu Culda, păstor al credincioșilor din parohia Câmpeni Deal, sector 2. Fiind locaș de închinare comun celor două parohii, această biserică – recunoscută drept „Catedrală a Țării Moților” – a fost ridicată în anul 1811, pe locul unei vechi biserici mai mici. Locașul de cult a fost împodobit în haina picturii între anii 1982-1984 de către prof. Ioan Grigore Popescu din București, în timpul slujirii protopopului Gheorghe Benchea.

În continuarea itinerariului pastoral efectuat în Țara Moților, Ierarhul nostru a vizitat parohia Vârtop, unde slujește părintele Sorin Frânc. Localitatea, aflată la o distanță de 80 km de municipiul Alba Iulia, se învecinează cu satele Roșia Montană, Cărpeniș, Mușca, Bistra și cătunul Vârși, aparținând din punct de vedere administrativ de orașul Câmpeni. Ca o tradiție specifică acestei comunități parohiale, în răstimpul dintre Sfintele Paști și Rusalii, preotul și credincioșii se deplasează la troițele de pe întreg cuprinsul parohiei, unde este oficiată slujba Aghiasmei mici sau Taina Sfântului Maslu, înălțând rugăciuni pentru animale și pentru țarini.

La final, Arhipăstorul Alba Iuliei a poposit la capela Spitalului Orășenesc din Abrud, la Altarul căreia slujește părintele Claudiu Iagăr. Pe această cale, Ierarhul nostru s-a întâlnit cu bolnavii aflați sub ocrotire aici, adresându-le cuvinte folositoare de suflet și sfaturi duhovnicești. Până în anul 2001, bolnavii ocrotiți în cadrul Spitalului Orășenesc din Abrud nu au beneficiat de asistență religioasă proprie. În același an, a fost înființată o capelă în incinta Spitalului, fiind oficiate periodit slujbele religioase. Lucrările de edificare a noii biserici cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” au fost finalizate în anul 2007.

În cuvântul rostit cu prilejul vizitelor pastorale efectuate în Țara Moților, Arhipăstorul nostru a spus: „Am efectuat astăzi vizite pastorale în cinci parohii din Ţara Moţilor, precum şi la capelele Spitalelor din oraşele Câmpeni şi Abrud. Ajuns acolo, am fost foarte încântat de modul în care păstorii sufleteşti îşi exercită apostolatul, în ciuda multor lipsuri şi dificultăţi. Locaşurile de închinare, casele parohiale şi cimitirele sunt bine întreţinute şi peste tot domnesc ordinea, curăţenia şi buna rânduială. M-am bucurat să constat că preoţii parohi se validează ca slujitori credincioşi ai lui Hristos, îmbinând armonios râvna pastorală cu spiritul gospodăresc”.

Share