În data de 19 ianuarie 2025, Întâistătătorul Eparhiei noastre a poposit la biserica „Buna Vestire” din municipiul Alba Iulia. Chiriarhul nostru a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.
În Duminica a XXIX-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea celor zece leproși, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în vechea Cetate a Bălgradului. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Buna Vestire” din municipiul Alba Iulia. Comunitatea credincioșilor dreptslăvitori de aici este păstorită de către părintele prof. univ. dr. habil. Dumitru Vanca, păstor al parohiei Alba Iulia – Centru I, și părintele conf. univ. dr. Remus Onișor, preot al parohiei Alba Iulia – Centru II.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Noi, creștinii, avem datoria să fim recunoscători Mântuitorului Hristos Care, în Taina Spovedaniei, ne curăță de lepra păcatului și ne reașază în har. Apoi, să-I mulțumim pentru că, în Dumnezeiasca Liturghie, ne hrănește cu Trupul și Sângele Său și ne luminează cu adevărul evanghelic. Se cuvinte să-I mulțumim Domnului nu numai pentru darurile și binecuvântările Sale, ci și pentru necazuri, suferințe și încercări. Toate acestea, în planul lui Dumnezeu, ne conduc la eliberarea de patimi și la sfințirea vieții noastre. De aceea, dimpreună cu Sfântul Ioan Gură de Aur, să zicem mereu: «Îți mulțumim, Doamne, pentru binefacerile Tale cele arătate și cele nearătate ce ni s-au făcut nouă»”.
Biserica „Buna Vestire” din centrul municipiului Alba Iulia, numită și „biserica grecilor”, a fost ridicată între anii 1783-1787, ctitor fiind protopopul Nicolae Rațiu, duhovnicul eroilor martiri Horea și Cloșca. Zidirea edificiului eclezial a fost realizată cu sprijinul negustorilor macedo-români, ca urmare a preluării locașului de închinare din cartierul Lipoveni de către greco-catolici. Biserica „Buna Vestire” a fost construită în stil bizantin, pictura originală – executată în tehnica fresco – datând din veacul al XIX-lea. De asemenea, catapeteasma (sec. XIX) este împodobită cu icoane realizate în stil bizantin, încadrate cu sculptură barocă în lemn de tei, având puternice influențe renascentiste.