Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni

În data de 8 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, protopopiatul Luduș. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Chiriarhul nostru a săvârșit slujba tunderii în monahism pentru două surori, vieţuitoare ale acestui aşezământ monahal.

În Duminica a VII-a după Pogorârea Sfântului Duh, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, protopopiatul Luduș. Arhipăstorul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

În cadrul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat slujba tunderii în monahism pentru două surori, de acum maicile Ioana și Irina, vieţuitoare ale acestui aşezământ monahal, care s-au pregătit pentru primirea îngerescului chip al viețuirii monahale timp de peste două decenii, sub povățuirea vrednicului de pomenire Arhimandritul Ioan Iovan, iar mai apoi sub oblăduirea părintelui Ilie Ovidiu Văcar, duhovnicul Mănăstirii. Vatra monahală de la Cipăieni se află sub oblăduirea maicii starețe Varvara Habic.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Noi, creștinii, trebuie să cunoaștem faptul că pentru a reuși în viață trebuie să fim stăruitori în efort, să ne angajăm în lupta cea bună. Dacă în întrecerile sportive alergătorii în stadion primesc medalii perisabile, pe atleții lui Hristos, pe olimpicii Bisericii creștine, îi așteaptă «cununa nestricăcioasă», precum ne asigură Sfântul Apostol Pavel. Dar pentru a reuși să fim martori curajoși și biruitori ai Evangheliei mântuirii, este necesar să perseverăm în rugăciune, să ne antrenăm în virtute și să-L urmăm în toate pe Hristos. El este adevăratul Atlet Care l-a înfrânt pe satana și a învins moartea, dăruindu-ne tuturor iertarea păcatelor și viață veșnică”.

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni (comuna Sânger) a fost edificată începând cu anul 1996, urmând ca în anul 2001 să fie ridicat altarul de vară. În anul 2010, au fost demarate ample lucrări de reabilitare și renovare a bisericii și a anexelor din vecinătatea locașului, toate acestea fiind realizate prin jertfa părintelui duhovnic, a maicii starețe și a numeroșilor credincioși care au contribuit cu multă dragoste și jertfelnicie la bunul mers al vieții așezământului.

Începând cu anul 2017, au fost începute lucrările de pictură în tehnica fresco a interiorului locașului, în prezent fiind împodobite în haina picturii Sfântul Altar și turla bisericii. Iconostasul a fost realizat din lemn de tei, fiind sculptat la atelierul meșterului Nicolae Câmpeanu din localitatea Sânmărghita (comuna Mica), județul Cluj. Icoanele care îl împodobesc au fost realizate între anii 2015-2019, prin truda și iscusința artiștilor Alexandru și Crinela Antonescu din Alba Iulia.

Share