Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în localitatea Sâncraiu de Mureș

Pe data de 21 februarie a.c., în prima Duminică a Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în localitatea Sâncraiu de Mureș. Ierarhul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, locaș la Altarul căruia slujesc preoții Ștefan Gabriel Caraș și Ovidiu Bârsan.

În Duminica a 33-a după Rusalii, prima din perioada liturgică a Triodului, numită și „Duminica Vameșului și a Fariseului”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din localitatea Sâncraiu de Mureș, protopopiatul Târgu-Mureș. Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

La finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească depusă pe parcursul anilor de slujire, părintele Ștefan Gabriel Caraș, preot al parohiei Sâncraiu de Mureș I, și părintele Ovidiu Bârsan, păstor al credincioșilor din parohia Sâncraiu de Mureș II, au fost hirotesiți întru iconom-stavrofor.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul Alba Iuliei a spus: „Un părinte athonit, Sfântul Tihon, care a murit în anul 1968, afirma: «Un om smerit are mai mult har decât mulți oameni la un loc. În fiecare dimineață, Dumnezeu binecuvintează lumea cu o mână, dar când vede un om smerit, îl binecuvintează cu amândouă mâinile. Cel mai mare dintre toți este acela care are mai multă smerenie». Într-adevăr, dacă ne smerim, toate cusururile noastre dispar. Chipul omului strălucește, găsim multă odihnă, iar la sfârșitul vieții primim raiul luminos. De aceea, este bine să urmăm îndemnul Mântuitorului Hristos Care zice: «Învățați de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți afla odihnă sufletelor voastre»”.

Biserica de zid cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din localitatea Sâncraiu de Mureș a fost ridicată în anul 1879, în timpul slujirii preotului Ioan Bârsan, păstor al credincioșilor de aici între anii 1874-1911. Edificiul a fost extins între anii 1992-1996, elaborarea ulterioară a planului arhitectural al bisericii fiind în formă de „cruce greacă”. Între anii 2001-2003, sub purtarea de grijă a preotului paroh Horea Bordean, locașul de închinare a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Ioan Preduț.

Share