Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în municipiul Alba Iulia, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

De sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din Alba Iulia. Vineri, 23 iunie, de la ora 18.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie la Catedrala Reîntregirii. Sâmbătă, 24 iunie, Chiriarhul Alba Iuliei a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”.

Cu prilejul sărbătorii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioșilor dreptslăvitori din municipiul Alba Iulia. Vineri, 23 iunie 2023, în ajunul praznicului, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie la Catedrala Reîntregirii. Sâmbătă, 24 iunie, Întâistătătorul Eparhiei noastre a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”, cu ocazia hramului. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Ioan Cojan.

În cuvântul adresat numeroșilor credincioși prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Lumea de astăzi este acoperită de gheața materialismului și a ateismului și s-a îndepărtat de morala evanghelică, de nevinovăție și de bunătate. În fiecare an, lumea noastră înclină mai mult spre rău și, cu cât trec anii, ea înaintează tot mai rapid spre catastrofă, fără să se gândească puțin că vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării. Mulți oameni nu se gândesc nici la moarte, nici la judecată, râvnind cu nebunie desfătările acestei lumi, ca și cum n-ar trebui s-o părăsească niciodată. Or, toate trec repede ca roua dimineții, încât noi trebuie să fim pregătiți mereu pentru întâlnirea cu Hristos, conștienți că lopata este în mâna Lui ca să curețe aria, precum ne avertizează Sfântul Ioan Botezătorul”.

*

Așezământul mănăstiresc cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Alba Iulia a fost înființat în anul 1937, la o distanță de aproximativ 2 km de reședința eparhială a ierarhului Ioan Stroia (episcop al Armatei). La 24 iunie 1948, cu prilejul hramului, episcopul Nicolae Colan al Clujului – sub jurisdicţia căruia se afla atunci schitul – a așezat piatra de temelie pentru o nouă biserică, locaș care nu a mai fost ridicat datorită împotrivirii autorităților de stat. În anul 1966, egumenul schitului, părintele Grigorie, a fost silit să părăsească așezământul împreună cu întreaga obște, plecând la Mănăstirea Sihăstria.

În 1989, în vechea Cetate a Bălgradului a fost adusă o biserică de lemn din satul Acmariu, construită la 1768. Ulterior, în anul 1990, s-a hotărât reînceperea vieții spirituale a acestui așezământ monahal, emiţându-se decizia de reînfiinţare a Mănăstirii. În anul 1994, biserica de lemn, aflată la poalele dealului Mamut, a fost așezată în locația actuală, fiind resfințită în anul 2001 după ce a fost împodobită cu pictură în stil bizantin. În prezent, se desfășoară lucrările de edificare a unei noi biserici mai încăpătoare, ca urmare a numărului crescând de credincioși și pelerini care poposesc aici.

Share