Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în orașul Câmpeni

Pe data de 26 februarie 2023, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oficiat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Câmpeni. La Altarul acestui locaș de cult slujesc preoții Laurențiu Cătană și Radu Culda.

În Duminica izgonirii lui Adam din Rai, numită și „a Lăsatului sec de brânză”, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Câmpeni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din localitate. La Altarul acestei biserici slujesc părintele Laurențiu Cătană, preot al parohiei Câmpeni Deal începând cu anul 2016, și părintele Radu Culda, păstor al parohiei Câmpeni Deal, sector 2, începând cu anul 2020.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „În Postul Mare suntem chemați să adâncim conștiința noastră religioasă și să sporim conținutul spiritual al vieții noastre prin efort ascetic, prin lucrarea virtuților și prin părtășie la viața sacramentală a Bisericii. În această perioadă e bine să reducem la minimum privirea la televizor, ascultarea radioului, citirea ziarelor și întrunirile sociale. La toate acestea trebuie să renunțăm nu pentru că sunt rele, ci pentru că noi avem ceva mai important de făcut și este imposibil să facem fără o schimbare a vieții, fără un anumit grad de concentrare și de disciplină. Creștinul evlavios privește Postul Mare ca pe o școală a pocăinței, ca pe un urcuș spre Sfintele Paști, ca pe o ridicare a sufletului din păcat, pentru a-L întâlni pe Domnul înviat”.

Orașul Câmpeni, bastion de spiritualitate și românism din mirifica Țară a Moților, este compus din 11 cătune răsfirate pe dealuri și văi, moștenind cu sfințenie faptele eroice ale înaintașilor noștri. Localitatea, situată în nord-vestul județului Alba, se regăsește la o altitudine de 618 metri, în zona centrală a Munților Apuseni. Prima atestare documentară a orașului a fost consemnată în anul 1587, însă numeroase dovezi arheologice plasează vechimea așezării cu mult timp înainte de secolul al XVI-lea. Agricultura montană sau arta de modelare a lemnului sunt doar câteva dintre cele mai importante îndeletniciri ale moților din Câmpeni, care s-au remarcat de-a lungul secolelor prin fidelitatea cu care au păstrat atât obiceiurile zonei respective, cât și portul, limba și credința strămoșească.

Pe o culme a versanților nord-estici ai orașului se ridică maiestuos biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Locașul de cult a fost zidit în anul 1811, având trăsături arhitecturale specifice ținuturilor Transilvaniei. Edificarea bisericii s-a realizat sub atenta coordonare a vrednicului preot Ioan Patiția, întâiul protopop al Câmpeniului. De-a lungul timpului, locașul de închinare a suferit numeroase lucrări de reabilitare și renovare. Între anii 1982-1984, sub păstorirea preotului Gheorghe Benchea, biserica a fost împodobită cu haina picturii. La data de 25 august 1985, locașul de cult a fost târnosit de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei. Ca semn al aprecierii tuturor lucrărilor de înfrumusețare efectuate, Ierarhul i-a acordat noii biserici apelativul de „Catedrala Munților Apuseni”.

Share