Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia

În ziua prăznuirii Sfântului Antonie cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din orașul Marii Uniri. Înconjurat de un sobor de clerici, Arhipăstorul nostru a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului locașului de închinare.

Pe data de 17 ianuarie 2021, în Duminica a 29-a după Pogorârea Sfântului Duh, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Antonie cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia. Cu prilejul hramului, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din vecinătatea bisericii. La momentul rânduit din cadrul slujbei, tânărul Mihai Canțer a fost hirotonit diacon. Începând cu anul 2018, comunitatea parohială de aici este păstorită de către părintele Silviu Bucurenciu.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Timpurile pe care le trăim acum sunt marcate de necredință, de suferință și de grele și neașteptate încercări. De aceea, se cere să avem evlavia și răbdarea Sfinților care au luptat lupta cea bună și au primit cununa, arătându-ne clar că nimeni nu se încununează dacă nu luptă după regulile jocului. Oricare ar fi provocările din veacul de acum, dacă Îl ascultăm pe Tatăl Creator și Proniator, noi vom merge înainte cu nădejde și cu spor. Sfântul Antonie cel Mare, pe care azi îl prăznuim, zice: «Sufletul iubitor de Dumnezeu câștigă îndrumarea iubitoare a lui Dumnezeu, Îi mulțumește cu adevărat și către El își are tot sporul»”.

Biserica de lemn cu hramul „Sfântul Antonie cel Mare” a fost ridicată în anul 1769 în localitatea Brăzești (comuna Sartăș), județul Alba, având hramul „Învierea Domnului”. În toamna anului 1991, locașul de cult a fost strămutat în Alba Iulia, urmând ca la data de 16 august 1992 să fie resfințit, prilej cu care a primit cel de-al doilea hram: „Sfântul Antonie cel Mare”. Ulterior, pe parcursul anilor, biserica a fost înzestrată cu mobilier nou, executat de meşterul Virgil Armanu. Binecuvântarea lucrărilor de înfrumusețare a locașului de închinare a avut loc la data de 20 februarie 2000, în timpul slujirii părintelui profesor Simion Todoran.

 

Share