Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii „Martirii Neamului” de la Muncel

În Duminica Sfinților Români, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Mănăstirea „Martirii Neamului” de la Muncel de la Muncel, prilej cu care a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica a II-a după Rusalii, numită și „a Sfinților Români”, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă chemarea primilor Apostoli de către Mântuitorul Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Martirii Neamului” de la Muncel, protopopiatul Câmpeni. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, cu prilejul hramului acestui așezământ călugăresc. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Parascheva Vicu și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Irineu Orlandea.

Adresându-se celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Privind la Sfinții Români, parcă-L auzim pe Marele Creator zicând: «Fiți sfinți, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt». Și-L auzim pe Mântuitorul spunând: «Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel din ceruri desăvârșit este». Biserica este locul sfânt în care înaintăm spre înviere și spre desăvârșire. Aici avem cuvântul evanghelic, harul sfințitor și Dumnezeiasca Euharistie. Aici sunt preoții și episcopii care ne călăuzesc spre calea mântuirii, spre ținta sfințeniei. Împlinindu-ne rostul și datoria cu răspundere, noi păstrăm și mărturisim aceeași dreaptă credință pe care au mărturisit-o sfinții autohtoni pomeniți în această duminică. Curățindu-ne inima de pofta cea rea și detașându-ne de toate deșertăciunile pământești, ne dovedim fii vrednici ai Bisericii noastre și ținem mereu aprinsă candela spiritualității românești”.

Share