Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la Sfânta Liturghie și a oficiat Taina Sfintei Cununii în parohia Maieri I din Alba Iulia

Duminică, 25 august 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Maieri I din Alba Iulia. Chiriarhul nostru a participat la Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Sfânta Treime”, după care a oficiat Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Andrei și Valentina Topîrcean.

În Duminica a IX-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă minunea potolirii furtunii de pe mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Sfânta Treime” din parohia Maieri I, municipiul Alba Iulia. Arhipăstorul nostru a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși. În continuare, după Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat Taina Sfintei Cununii pentru tinerii Andrei și Valentina Topîrcean. Începând cu data de 17 februarie 2019, preot al parohiei Maieri I din Alba Iulia este părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Astăzi, Mântuitorul nostru umblă pe marea învolburată a lumii, întocmai cum umbla, în urmă cu două milenii, pe Marea Galileei. El confruntă pe fiecare dintre noi zicând: «Eu am făcut tot ce am gândit să fac. Acum, aştept ca şi tu să faci ceva». Domnul doreşte să-ţi goleşti viaţa de păcat şi de sinea egoistă, ca să o poată umple pe ea. El doreşte să ai o inimă predată Lui în întregime, ca să o poată controla pe ea. Când aceasta se întâmplă, creştinul poate exclama cu Sfântul Apostol Pavel: «Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine!» (Gal. 2, 20)”.

Biserica „Sfânta Treime” din parohia Maieri I a fost ridicată în anul 1795, fiind ctitorită de către protopopul Nicolae Rațiu, duhovnicul martirilor Horea și Cloșca. Locașul de închinare a fost edificat pe locul unei bisericuțe din lemn, a cărei atestare documentară datează din anul 1785. În actuala biserică, la data de 2 decembrie 1918, a fost prohodit martirul Ion Arion, „stegarul Marii Uniri”, care a fost ucis în gara din Teiuș în timp ce se îndrepta spre Alba Iulia pentru a lua parte la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918. Locașul de cult cu hramul „Sfânta Treime” a fost împodobit cu haina picturii între anii 1988-1991, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorii Marcel Stanciu și Ion Bratiloveanu.

Share