Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la slujba de înmormântare a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei

În data de 23 octombrie 2021, Întâistătătorul Eparhiei noastre, Părintele Arhiepiscop Irineu, a participat la slujba de înmormântare a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei între anii 2009-2021 și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia începând cu anul 2011.

Sâmbătă, 23 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala episcopală „Sfântul Nicolae” din Deva. Ierarhul nostru a participat la slujba de înmormântare a Preasfințitului Părinte Gurie, Episcop al Devei și Hunedoarei timp de 12 ani și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia începând cu anul 2011 (predând disciplina Teologie Pastorală). Întâiul arhiereu al Eparhiei Devei și Hunedoarei – întronizat în această demnitate la data de 29 noiembrie 2009 – a trecut la cele veșnice în dimineața zilei de joi, 21 octombrie 2021.

Slujba înmormântării Preasfințitului Părinte Gurie a fost oficiată începând cu ora 12.00 de către un numeros sobor de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în fruntea căruia s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Slujba a fost precedată de oficierea Dumnezeieștii Liturghii în sobor arhieresc, celebrată de la ora 9.00 în Catedrala episcopală cu hramul „Sfântul Nicolae”. La ceremonia înmormântării au luat parte sute de clerici și credincioși atât din întreaga Episcopie a Devei și Hunedoarei, cât și din alte eparhii, precum și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

La finalul slujbei înmormântării, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei a citit mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Mai apoi, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a amintit câteva repere din viaţa şi activitatea duhovnicească şi pastoral-administrativă a Părintelui Episcop Gurie. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Părintele Mitropolit Laurențiu, care a evidențiat faptul că Preasfințitul Părinte Gurie s-a remarcat prin numeroase realizări pe plan pastoral, misionar, social-filantropic şi administrativ în răstimpul celor 12 ani în care a fost Întâistătător al Eparhiei Devei și Hunedoarei.

După slujba înmormântării, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost purtat de preoţi în jurul Catedralei episcopale „Sfântul Nicolae”, însoţit de alaiul arhiereilor, preoţilor şi credincioşilor. Mormântul Preasfinţitului Părinte Gurie a fost pregătit în pronaosul locaşului de închinare, la loc de cinste, pentru ca toţi cei care vor intra în această Catedrală să-şi amintească şi să se roage pentru odihna celui care a fost primul Episcop al Devei şi Hunedoarei. Până la alegerea noului Chiriarh al Eparhiei, locțiitor de Episcop al Devei și Hunedoarei va fi Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.

 

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Share