Părintele Arhiepiscop Irineu, prezent la evenimentele aniversare ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

În data de 26 noiembrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la Festivitatea Aniversară „UAB – 30 de ani. Valori academice, dinamism și performanță în Cetatea Marii Uniri”.

Vineri, în data de 26 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia. Începând cu ora 15.00, Ierarhul nostru a participat la Festivitatea Aniversară „UAB – 30 de ani. Valori academice, dinamism și performanță în Cetatea Marii Uniri”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a trei decenii de la înființarea Universității albaiuliene, ce a avut loc în anul 1991.

Încă de atunci, etapă după etapă, Universitatea din vechea cetate a Bălgradului s-a constituit ca un simbol al identității românești, păstrătoare și promotoare a unui patrimoniu național inestimabil, astfel că destinul Universității este marcat de un lung șir de valori în educație, știință, cercetare și cultură.

Adresându-se participanților la acest eveniment deosebit, Arhipăstorul nostru a spus: „La acest popas aniversar, îmi exprim aprecierea mea sinceră față de Universitatea «1 Decembrie 1918» din Alba Iulia, o nobilă instituție academică. O numesc nobilă fiindcă, pentru ea, procesul educativ constă în integrarea optimală într-o ordine existentă în societate, în istorie. Dacă, timp de trei decenii, Universitatea este atât de roditoare și prosperă, aceasta se datorează, desigur, distinșilor profesori universitari, care dau dovadă de competență, dar și de exemplu personal, acesta fiind singurul mod de a-i influența pe ceilalți, după cum spunea oarecând filosoful german Albert Schweitzer. Eu aș spune că, pe lângă bagajul de cunoștințe și exemplaritatea comportamentală, în școala românească este de mare folos credința în Dumnezeu. Fără aceasta, noi nu îi putem pregăti realmente pe tineri pentru viață, drept pentru care și Patriarhul Unirii, Miron Cristea, spunea: «Adevărata învățătură nu poate fi decât aceea care se întemeiază pe credința în Dumnezeu». Fiindcă suntem la Alba Iulia, în preajma zilei Unirii, e bine să ne aducem aminte că, în urmă cu două milenii, pe când ne formam ca popor, am primit creștinismul, adică Hristos, Iisus din Nazaret și Fiul lui Dumnezeu din Cer, a pășit tainic în spațiul nostru autohton, prin cuvântul Evangheliei și prin harul Sfântului Duh. De aceea, astăzi, când societatea noastră secularizată proliferează o cultură a nonvalorilor – vorbesc la modul general –, uneori chiar o cultură a morții, este potrivit să Îl așezăm pe Hristos, Logosul etern, Împăratul lumii salvate, la prezidiul vieții noastre și al devenirii noastre. Numai El ne descoperă valoarea vieții și sensul adevărat al omului. Numai El ne conduce spre realizarea celor mai frumoase și legitime aspirații. În Hristos sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale cunoașterii, cum inspirat scria oarecând marele Apostol Pavel. În încheiere, Îl rog pe Bunul Dumnezeu să binecuvânteze universitatea noastră, pentru ca ea, în continuare, să înflorească și să propășească sub aripile de aur ale providenței Sale”.

În cadrul festivității au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității albaiuliene, prof. univ. dr. Ion Vasile Abrudan, președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Mihnea Costin, secretarul general al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației, domnul Nicolae Albu, prefectul județului Alba, domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, domnul Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, prof. univ. dr. Gigel Paraschiv, secretar de stat, prof. univ. dr. Viorel Jinga, de la Universitatea de Medicină și Farmacie, prof univ. dr. Valentin Popa, din partea consorțiului Academica Plus, domnul Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, și studenta Mălina Bogdan, președinta Ligii Studenților UAB.

Deschisă printr-un concert aniversar al Orchestrei de cameră a județului Alba din cadrul centrului de cultură „Augustin Bena”, festivitatea aniversară a fost încheiată de un concert al Corului de copii „Theotokos” din Alba Iulia, coordonat de părintele Călin Bulac. Evenimentul a fost organizat cu un număr restrâns de invitați, fiind transmis live pe pagina de Facebook a instituției de învățământ.

Share