Părintele Arhimandrit Antonie Kătinean a conferențiat la Alba Iulia

Părintele Arhimandrit Antonie Kătinean a fost invitatul primei conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 9 martie, de la ora 18.00.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Sfintelor Paști, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Prima întâlnire a avut loc joi, 9 martie 2023, începând cu ora 18.00, și s-a desfășurat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe Părintele Arhimandrit Antonie Kătinean, duhovnicul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, care a susținut conferința intitulată „Trăirea în Hristos ca viață adevărată”.

La această întâlnire de suflet au luat parte numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, părintele arhid. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, moderatorul evenimentului, a realizat o prezentare succintă a Părintelui Arhimandrit Antonie, mulțumindu-i preacuvioșiei sale pentru prezența la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În continuare, Părintele Antonie Kătinean a adresat alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Irineu pentru binecuvântarea de a fi prezent spre a le vorbi tinerilor și credincioșilor dreptslăvitori din Alba Iulia.

În discursul rostit cu acest prilej, Părintele Antonie a subliniat faptul că viața este cel mai prețios dar oferit de Dumnezeu. În acest sens, preacuvioșia sa i-a îndemnat pe cei prezenți să trăiască o viață adevărată alături de Mântuitorul Iisus Hristos, în conformitate cu principiile evanghelice predate lumii de către Fiul lui Dumnezeu: „Cât timp ne însușim legea lui Dumnezeu și ne rânduim viața după voia Mântuitorului și după poruncile Sale sfinte, trăim o viață adevărată, devenind locașuri ale Duhului Sfânt. Dacă viața ne-a fost dăruită de Dumnezeu, noi suntem legați de Dumnezeu și Îi aparținem Lui”. De asemenea, făcând referire la rugăciunea inimii, Părintele Antonie Kătinean a subliniat faptul că dobândirea rugăciunii neîncetate reprezintă un semn al înălțării duhovnicești. Astfel, legătura noastră permanentă cu Hristos îndepărtează gândurile rele, ne purifică trupul și reînvie permanent în sufletul nostru dorul după Dumnezeu.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către președintele ASCOR Alba Iulia, Petru Mircea. Pe această cale, Părintele Arhimandrit Antonie a răspuns tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți, oferind îndemnuri folositoare spre zidirea sufletească și sfaturi duhovnicești. La final, președintele ASCOR Alba Iulia a anunțat programul viitoarelor conferințe duhovnicești organizate în Postul Mare. Următoarea întâlnire va avea loc pe data de 21 martie, invitat special fiind părintele Crin-Triandafil Theodorescu. Ultima conferință este programată pe 6 aprilie și va fi susținută de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul. Ambele evenimente se vor desfășura, de asemenea, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

Share