Părintele Dumitru Stăniloae, comemorat la Alba Iulia

Pe data de 5 octombrie a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc un eveniment deosebit organizat în memoria părintelui profesor Dumitru Stăniloae (1903-1993), cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la trecerea la cele veșnice a ilustrului teolog.

Marți, 5 octombrie 2021, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc un eveniment comemorativ cu totul aparte dedicat părintelui profesor Dumitru Stăniloae, cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la trecerea la Domnul. Începând cu ora 19.30, după săvârșirea slujbei Vecerniei, a fost oficiată slujba parastasului pentru părintele Dumitru Stăniloae de către un sobor de clerici, în prezența a numeroși studenți teologi. Evenimentul a fost organizat de către ASCOR Alba Iulia.

În continuare, după slujba de pomenire, părintele Emil Jurcan, titularul catedrei de Istoria și Filosofia Religiilor, a susținut o meditație duhovnicească în care a prezentat personalitatea covârșitoare a părintelui Dumitru Stăniloae pentru teologia ortodoxă românească și universală. Ca unul care l-a cunoscut personal pe ilustrul teolog din secolul al XX-lea, părintele Emil Jurcan a reliefat principalele repere privind viața, activitatea remarcabilă și teologia părintelui Dumitru Stăniloae, despre care John Meyendorff spunea că este „cel mai mare teolog ortodox din întreaga lume a secolului trecut”

Numit de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel „un teolog al Crucii, Învierii lui Hristos și al luminii Preasfintei Treimi”, părintele Dumitru Stăniloae este recunoscut drept unul dintre cei mai de seamă gânditori creştini din lume și unul dintre părinții de seamă ai Ortodoxiei secolului XX. Moștenirea intelectuală rămasă de la părintele Stăniloae este una cu totul însemnată, din care se remarcă traducerea lucrării „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii” (în douăsprezece volume). Fiind unul dintre cei care L-au mărturisit fără preget pe Mântuitorul Hristos în temnițele comuniste, dar și în semn de aleasă prețuire pentru activitatea de cercetare teologică, părintele Dumitru Stăniloae a fost propus spre canonizare pentru anul 2025.

Share