Părintele Iuliu Bacali a trecut la Domnul

Părintele Iuliu Bacali, protopop al Ludușului între anii 1972 – 2012, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 25 mai 2022. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Iuliu va fi oficiată vineri, 27 mai, începând cu ora 12:30, de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș.

Părintele Iuliu Bacali s-a născut la data de 25 ianuarie 1939, în Sânpetru de Câmpie, judeţul Mureş. Clasele I-IV şi ciclul gimnazial le-a urmat în satul natal, iar cele liceale în Luduş. După absolvire, urmează cursurile Institutului Teologic Ortodox din Sibiu. La data de 9 septembrie 1961 s-a căsătorit cu Elena Nicoară, ca mai apoi, în anul 1962 să fie hirotonit preot pe seama parohiei Ulieşu de Câmpie. În anul 1965, Dumnezeu binecuvântează familia părintelui Iuliu cu unicul fiu, Iuliu Călin.

În anul 1967 a fost transferat în parohia Bogata de Mureş, iar din anul 1972 a fost numit preot paroh în Luduş şi protopop al protopopiatului Luduş, până în anul 2012, când s-a pensionat.

Cu o bogată activitate duhovnicească, misionar-pastorală, cultural-educaţională și administrativ-bisericească, părintele protopop Iuliu Bacali a păstorit cu mare râvnă atât comunitatea credincioşilor ortodocşi luduşeni, cât şi cea a credincioşilor din cele 54 de parohii ale Protopopiatului Ortodox Luduş, într-o perioadă de mari încercări pentru Biserica Ortodoxă din timpul regimului comunist, timp de 50 de ani, din care 40 ca protopop. După anul 1989, a militat pentru reintroducerea orelor de religie în şcoli, organizarea de activităţi cultural-educaţionale, filantropice etc.

În întreaga sa activitate s-a aflat sub purtarea de grijă şi îndrumarea duhovnicească a ierarhilor care au păstorit județele Alba și Mureș de-a lungul acestei perioade, fiind totodată iniţiatorul şi susţinătorul construirii bisericilor din cartierele luduşene Dacia şi Roşiori. Pentru întreaga activitate depusă, a fost hirotesit iconom-stavrofor, primind totodată și Crucea Patriarhală. De asemenea, în anul 2013, Consiliul local Luduş a răsplătit sânguinţa sacerdotală și implicarea în nevoile vieţii sociale luduşene a părintelui protopop Iuliu Bacali cu Titlul „Pro Urbe”.

În cursul zilei de 25 mai, vrednicul slujitor al lui Hristos a trecut la Domnul. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Iuliu va fi oficiată vineri, 27 mai, începând cu ora 12:30, de către Întâistătătorul Eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Luduș.

Pomenește, Doamne, în Împărăția Ta pe slujitorul Tău, Iuliu preotul, cel ce a iubit podoaba Casei Tale! Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Share