Părintele Nicolae Dima a fost invitatul unei noi conferințe duhovnicești organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Sfintelor Paști din acest an. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 11 aprilie a.c., de la ora 18.00.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Sfintelor Paști, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Cea de-a doua întâlnire a avut loc joi, 11 aprilie 2024, începând cu ora 18.00, și s-a desfășurat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Evenimentul l-a avut ca invitat special pe părintele Nicolae Dima, slujitor la biserica „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din București, care a susținut conferința intitulată „Calea durerii. Ce rol poate avea suferința în creșterea duhovnicească?”. Totodată, întâlnirea organizată de tinerii albaiulieni s-a bucurat de prezența Ecaterinei, fiica părintelui Nicolae Dima, care s-a recuperat miraculos în urma unei intervenții chirurgicale pe creier.
Evenimentul a reunit numeroși clerici, credincioși, elevi seminariști, studenți teologi, dar și tineri ai altor programe de licență și masterat din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. În debutul conferinței, studentul Alexandru Mirci, coordonator al departamentului cultural în cadrul ASCOR Alba Iulia, a realizat o prezentare succintă a părintelui Nicolae Dima, cunoscut publicului larg mai ales prin intermediul emisiunilor realizate de sfinția sa la postul de televiziune al Patriarhiei Române, Trinitas TV. În continuare, invitatul special al întâlnirii, tratând tema conferinței, a oferit mai multe tablouri ale suferinței prezentate în cuprinsul relatării scripturistice, subliniind faptul că, pentru a fi rezolvată, orice suferință trebuie trăită și dusă până la capăt. Doar în acest fel încercările prin care trecem vor căpăta sens, chiar dacă niciodată nu vom avea vreo explicație pentru ceea ce ni se întâmplă.
Discursul rostit cu acest prilej a căpătat multă putere prin exemplul personal împărtășit de părintele Nicolae Dima celor prezenți. Sfinția sa a relatat modul în care Ecaterina a trecut prin boală și suferință trupească, dar și etapele care au ajutat întreaga familie să înțeleagă că toate încercările trebuie să aibă un sens. Și în acest context, modelul Mântuitorului este definitoriu: chipul lui Iisus pe Cruce ne îndreptățește să credem că suferința ne va însoți toată viața și că nu vom putea scăpa de ea. Totodată, invitatul întâlnirii a subliniat faptul că „formele de relief” ale vieții noastre nu pot fi doar munții, ci vom întâlni inevitabil și gropi în călătoria noastră pământească, din care, însă, vom învăța mai multe decât din bucurii. Din această cauză, suferința reprezintă o experiență transformatoare care devine mai ușor de purtat în compania celor în care ne-am investit iubirea.
În partea a doua a întâlnirii a avut loc obișnuita sesiune de întrebări, moderată de către studentul Alexandru Mirci, părintele Nicolae Dima oferind răspuns tuturor întrebărilor primite din partea celor prezenți. În continuare, părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a mulțumit în mod deosebit invitatului special pentru prezența la Alba Iulia, prilej cu care a subliniat că aceasta este prima conferință de acest fel susținută de părintele Nicolae Dima. La final, membrii corului de copii „Glas de înger” al parohiei „Platoul Romanilor” din Alba Iulia, coordonat de prof. Sorina Matei, au susținut un microrecital de cântece religioase, după care i-au oferit fiicei părintelui Nicolae Dima o icoană cu Sfânta Mare Muceniță Ecaternia. De asemenea, cei prezenți au cântat la unison „La mulți ani!” pentru Ecaterina, care și-a sărbătorit ziua de naștere la începutul lunii februarie. Nu în ultimul rând, părintele Nicolae Dima a mulțumit tuturor albaiulienilor și, în mod special, tinerilor ASCOR-iști, pentru călduroasa primire în orașul Marii Uniri.