Părintele Patriarh Daniel a primit vizita Ambasadorului Republicii Serbia la București

Marți, 2 martie a.c., la Reședința Patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Stefan Tomašević, Ambasadorul Republicii Serbia la Bucureşti.

La începutul întrevederii, Domnul Ambasador Stefan Tomašević a mulțumit pentru primire și a subliniat importanţa relaţiilor frăţeşti dintre cele două popoare şi Biserici Ortodoxe, care, de-a lungul istoriei, au trecut împreună prin încercări similare. Ambasadorul Serbiei la București a menționat faptul că, înainte de a se prezenta la post, în România, a fost binecuvântat de vrednicul de pomenire patriarh Irineu.

Totodată, domnul ambasador a mulţumit pentru mesajul de condoleanţe pe care Patriarhul României l-a transmis, în numele Bisericii Ortodoxe Române, la funeraliile fostului patriarh al Serbiei, Irineu. În ceea ce priveşte pe noul Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Preafericitul Părinte Porfirie, Excelenţa Sa şi-a exprimat convingerea că acesta va continua să dezvolte bunele relaţii cu celelalte Biserici şi popoare creştine, aşa cum a făcut-o şi în calitate de mitropolit de Zagreb şi Ljubljana.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru aprecieri și a evocat personalitatea noului Patriarh al Serbiei, promotor al dialogului şi al frăţietăţii ortodoxe, al păcii şi prieteniei între popoare diferite. Preafericirea Sa a subliniat faptul că este de dorit o intensificare a relaţiilor dintre cele două Biserici Ortodoxe surori şi între cele două popoare vecine.

De asemenea, Patriarhul României a evidenţiat rolul deosebit pe care l-a avut Statul Sârb în sprijinirea Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru zidirea şi pictarea Catedralei Sfântul Sava din Belgrad, Patriarhia Română fiind şi ea în proces de pictare, în tehnica mozaic, a Catedralei Naţionale din Bucureşti. Prin aceste Catedrale, se arată credinţa şi demnitatea celor două popoare ortodoxe, după anii dificili ai dictaturii comuniste atee.

La finalul întrevederii, cei doi interlocutori au menţionat perioada grea prin care trece întreaga umanitate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, perioadă care poate fi depășită prin intensificarea rugăciunii, a filantropiei creştine şi a solidarităţii faţă de toţi cei aflaţi în dificultate.

Sectorul relaţii bisericeşti, intereligioase şi comunităţi bisericeşti externe

Foto credit: basilica.ro

Share