Părintele Petru Belean a trecut la Domnul

Vrednicul de pomenire părinte Petru Belean, slujitor al parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Petrilaca între anii 1960-1999, a trecut la Domnul în cursul zilei de sâmbătă, 9 iulie 2022.

Părintele Petru Belean a văzut lumina zilei la data de 29 august 1933, în satul Sfântu Gheorghe, județul Mureș, din părinții Petru și Ana, crescând într-o familie credincioasă, cu frică de Dumnezeu și evlavie, care a fost binecuvântată cu 13 copii. La vârsta de doar 11 ani a trecut, poate, cel mai greu test al credinței și al vieții sale, după ce a fost martor al luptelor purtate de români pentru apărarea Ardealului sfânt; copilul Petru, singur, cu un car cu boi aduna trupurile fără viață ale soldaților căzuți la datorie. Chiar dacă  l-a marcat, acest episod al vieții sale a fost piatră de temelie pentru preotul Petru, care la fiecare Sfântă Liturghie pomenea pe toți eroii căzuți pentru patrie, dar mai cu seamă pe cei de la Oarba de Mureș.

A absolvit școala primară de la Oarba, clasele V-VII la Iernut, iar în anul 1948 a început Seminarul Ortodox din Sibiu, continuând în anul 1952 cu Facultatea de Teologie tot din Sibiu. În data de 14 octombrie 1956 s-a căsătorit cu tânăra Emilia Șerban, familia lor fiind binecuvântată cu 4 copii (dintre care primul a murit imediat după naștere), iar ceilalți trei, prin educația primită din partea părintelui Petru și a mamei Emilia, profesoară de Limba română, au astăzi cariere de succes: Mirela (medic în SUA), Lucian (medic în Târgu-Mureș), iar Sorin  (programator PC în SUA).

La data de 20 iulie 1957, tânărul teolog Petru a fost hirotonit preot pe seama parohiei Deag din județul Mureș. Aici a alinat sufletele credincioșilor și a început misiunea pastoral-misionară cu râvnă și credință, până în anul 1960 când a fost transferat la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Petrilaca cu filia Sâniacob, unde a păstorit vreme de 42 de ani ca preot paroh și până a trecut la cele veșnice ca preot îmbisericit.

Pe tărâm pastoral-misionar, părintele Petru și-a arătat dragostea față de Sfântul Altar și față de credincioșii ce i-au fost încredințati spre păstorire. În anul 1968 a început reconstrucția bisericii din Petrilaca, care a fost ridicată pe locul vechii biserici, prin truda credincioșilor, dar mai cu seamă prin truda și sudoarea părintelui Petru, care s-a zbătut, în ciuda tuturor piedicilor vremii, pentru a ridica locașul de închinare. În anul 1970 era deja acoperită și deschisă credincioșilor pentru întâlnirea cu Hristos în Sfânta Liturghie. În anul 1967, îndrumat și sprijinit de Mitropolitul Nicolae Mladin, a turnat fundația unde mai târziu se va construi noua casă parohială. În același timp, părintele nu a neglijat nici filia Sâniacob, unde a renovat biserica și a fost alături de credincioșii de aici cu timp și fără timp, trecând dealul Sâniacobului și prin arșița verii, dar și prin viscolul iernii.

În anul 1999, părintele Petru Belean a lăsat Parohia Ortodoxă Petrilaca în grija tânărului preot Mihai Moldovan. În anul 2000, preotul pensionar Petru Belean a luat drumul Americii pentru a fi alături de fiica sa, dar dragostea de glie și de satul unde a păstorit atâția ani nu l-a lăsat să stea departe prea mulți ani. În anul 2001 s-a întors în țară și de atunci cea mai mare bucurie a părintelui Petru era să Îl întâlnească pe Hristos în Sfântul Altar, să fie sprijin și model tânărului preot paroh al Parohiei Ortodoxe din Petrilaca și să le sădească credincioșilor săi bucurie și dragoste în suflete.

În anul 2012, în semn de recunoștință și apreciere pentru frumoasa misiune și activitate de peste jumătate de secol, preotului Petru Belean i s-a oferit distincția de iconom stavrofor. În zorii zilei de 9 iulie 2022, părintele Petru a plecat în veșnicie să liturghisească în cor cu îngerii. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul lui acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

Pr. Alin Boncea

Share