Părintele profesor Ilie Moldovan – 12 ani de la trecerea în veșnicie

Pe data de 9 februarie 2024 se împlinesc 12 ani de la trecerea la Domnul a părintelui profesor Ilie Moldovan. Originar din localitatea Albești, județul Mureș, venerabilul preot și dascăl a păstorit pentru o scurtă perioadă în parohia Daneș, protopopiatul Sighișoara. De asemenea, în perioada 1992-2007, a predat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. În anul 2007, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „1 Decembrie 1918”.

Părintele Ilie Moldovan s-a născut la data de 18 mai 1928, în localitatea Albești, județul Mureș. A urmat cursurile liceale la Sighișoara, după care a studiat la Facultatea de Agronomie din Cluj-Napoca, devenind la scurt timp inginer agronom. Începând cu anul 1950, a studiat la Institutele Teologice Universitare din Cluj-Napoca și Sibiu. În anul 1974, a obținut titlul de doctor în teologie, la Institutul Teologic Universitar din București, cu lucrarea „Sfântul Duh în Ortodoxie și în preocupările ecumeniste contemporane”.

Începând cu anul 1955, a fost păstor al credincioșilor din parohia Lisa, protopopiatul Făgăraș. De asemenea, în perioada 1970-1976, a slujit cu râvnă apostolică în parohia Daneș, protopopiatul Sighișoara. În intervalul 1976-1983, a fost spiritual la Institutul Teologic Universitar din București. Totodată, timp de trei ani, a fost suplinitor al catedrei de Teologie Dogmatică și Simbolică la același institut. Începând cu data de 1 noiembrie 1983, a fost profesor titular la catedra de Teologie Morală din cadrul Institutului Teologic Universitar din Sibiu.

În timpul slujirii preoțești și al activității academice, părintele Ilie Moldovan s-a bucurat de o ambianță familială deosebită. De-a lungul timpului, ilustrul dascăl de teologie a fost recunoscut pentru implicarea în apărarea valorilor creștine ale existenței umane. În acest sens, a susținut numeroase conferințe în care a combătut avortul, păcat pe care l-a numit „rană de moarte a iubirii”. Opera părintelui Ilie Moldovan reprezintă, astfel, o constantă pentru toate generațiile de teologi, atât prin calitatea verbală, cât și prin claritatea expunerilor.

Cariera didactică de prestigiu a ilustrului părinte profesor Ilie Moldovan s-a intersectat și cu istoria Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Începând cu anul 1992 și până în anul universitar 2006-2007, părintele Ilie Moldovan a activat ca profesor asociat la instituția de învățământ teologic din orașul Marii Uniri, primind din partea studenților respectul cuvenit. În tot acest timp, a predat disciplinele Teologie Morală, Sociologie generală, Fundamentele Asistenței Sociale, Sociologia familiei, Psihologie socială și Etnologie românească.

La data de 20 octombrie 2007, ilustrul dascăl a primit din partea Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia titlul de Doctor Honoris Causa, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea academică remarcabilă depusă la catedra Facultății de Teologie din vechiul Bălgrad. Pentru bogăția duhovnicească și calitatea de mărturisitor al valorilor creștine, părintele Ilie Moldovan a fost privit cu admirație de către dascălii albaiulieni. S-a stins din viață la data de 9 februarie 2012, fiind înmormântat în parohia Albești, județul Mureș.

Share