Părintele Valer Boca a trecut la Domnul

Părintele Valer Boca, preot al parohiei Vințu de Jos I timp de 38 de ani, a trecut la cele veșnice în cursul zilei de miercuri, 15 noiembrie. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Valer Boca va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 18 noiembrie, începând cu ora 13.00, la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Vințu de Jos.

Părintele Valer s-a născut la data de 22 ianuarie 1958, din părinții Aurel și Valeria Boca din satul Sartăș, comuna Baia de Arieș, familie binecuvântată de Dumnezeu cu cinci copii, el fiind cel mai mic dintre frați. Urmează școala primară în satul natal, Sartăș, apoi școala gimnazială la Baia de Arieș. Vacanțele și le-a petrecut la Mănăstirea Râmeț, loc unde a adunat multe amintiri pe care cu drag și cu dor le povestea cu fiecare ocazie. Acolo a prins dragul monahismului, fiind ucenic apropiat al părintelui Dometie, cel care avea să-i influențeze tot restul vieții sacerdotale. De la părintele a învățat să își lucreze harul și rugăciunea, asumându-și mai ales în ultimii ani o viață duhovnicească, chiar preot de enorie fiind.

A urmat studiile teologice la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca în perioada 1975-1980, apoi cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu, între anii 1981-1985, unde la edificarea sa teologică au contribuit unii dintre cei mai valoroși preoți profesori ai vremii, pe care îi stima și de care vorbea cu demnitate. Tot în cadrul facultății de la Sibiu, a urmat și cursurile de doctorat, sub îndrumarea arhid. prof. univ. dr. Constantin Voicu. În anul 1980, a cunoscut-o pe Luca Eugenia, din comuna Buceș, județul Hunedoara, alături de care își va uni destinele pentru tot restul vieții, în luna august a anului 1984. Aceasta îi va fi alături prin toate greutățile și bucuriile ce au urmat.

A fost hirotonit preot în ziua Praznicului Nașterii Domnului din anul 1985, de către Episcopul Emilian, la Catedrala eparhială din Alba Iulia, pentru parohia Vințu de Jos, unde a slujit fără întrerupere aproape 38 de ani. Familia i-a fost binecuvântată cu cinci copii: Maria, Valer, Nicolae, Petru-Aurel și Eugenia. Toata viața s-a străduit ca din puținul pe care îl agonisea, aceștia să aibă toate cele necesare pentru buna creștere și educație. A insistat ca ei să urmeze școli bune și, de multe ori, i-a susținut în formarea lor. A fost alături de ei la bucuriile vieții, văzând-i așezați la casele lor sau strângând în brațe nepoții pe care îi iubea enorm și care îl iubeau foarte tare.

Fiind preot tânăr pentru o comunitate mare, pe lângă slujirea preoțească la Sfântul Altar, și-a asumat multe lucrări administrative în cadrul parohiei. Cu multă trudă a ridicat casa parohială, a întreprins un program pentru renovarea bisericii care nu fusese târnosită, deși se apropia de vârsta centenarului. A schimbat acoperișul bisericii, a consolidat, tencuit și finisat exteriorul, a schimbat vechile geamuri din fier cu cele de lemn cu termopan, a schimbat iconostasul, a introdus încălzirea în pardoseală, a schimbat mobilierul din biserică, iar în ultima perioadă era preocupat să așeze granitul pe pardoseală.

Pe plan cultural, a fost mereu antrenat în activitățile cu tinerii parohiei. Încă din primii ani de păstorire a înființat un cor bisericesc, care oferea răspunsurile la Sfânta Liturghie în biserica parohială. Toata viața a fost atașat de copii, iar părintele le era drag acestora pentru bunătatea și simplitatea cu care le vorbea. A organizat serbări pentru diferite sărbători, i-a însoțit în excursii ca răsplată, hrănindu-se mereu din energia și puritatea lor. De asemenea, a desfășurat numeroase activități cu credincioșii, de la pelerinaje, la concerte pentru sărbători sau excursii.

Și-a dedicat toata viața parohiei și familiei, slujind cu demnitate la Altarul care i-a fost încredințat și păstorind credincioșii cu multă dăruire. A fost mereu alături de creștinii parohiei la grelele încercări, alergând dintr-o parte în alta, ca să ajungă la toți, simțind mereu că este dator să ajute pe oricine îi cerea sprijinul: „Tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii” (I Cor. 9, 22).

Un deosebit respect și dragoste frățească avea pentru colegii săi, preoții dimprejur, alături de care a slujit Sfinte Liturghii și Tainele Bisericii. Pe toți îi primea cu inima deschisă, având pentru fiecare câte un gând și un cuvânt de mângâiere și îmbărbătare. Mărturie în acest sens stă și faptul că era apreciat și respectat între preoții din Arhiepiscopia Alba Iuliei și din Episcopia Devei și Hunedoarei. O deschidere aparte a avut-o față de viețuitorii mănăstirilor din Eparhie, astfel că era nelipsit de la hramurile și slujbele festive ale Mănăstirilor Râmeț, Afteia, Țeț, Subpiatră, Călene ș.a.

Dintre momentele importante din viața parohiei menționăm vizita Înaltpreasfințitului Părinte Andrei cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la prima slujbă în biserica parohială, în anul 1999, dar și Liturghia arhierească oficiată de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu la aniversarea a 30 de ani de slujire preoțească a părintelui Valer, la praznicul „Întâmpinării Domnului”, din 2 februarie 2016. La acel moment de aleasă bucurie duhovnicească, Părintele Arhiepiscop Irineu a găsit potrivit să îl onoreze pe părintele Valer, oferindu-i înalta distincție de iconom-stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

În data de 15 noiembrie 2023, fiind într-o deplasare cu mașina către localitatea Brad, județul Hunedoara, a fost implicat într-un accident de mașină. Două ore mai târziu, la secția de primiri urgențe a Spitalului din Deva, avea să își dea duhul în mâinile Împăratului Hristos, alături de el fiind copiii săi dragi. Trupul neînsuflețit al părintelui Valer Boca a fost depus în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Slujba înmormântării va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, sâmbătă, 18 noiembrie 2023, de la ora 13.00.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Share