Părintele Viorel Costea a trecut la cele veșnice

Părintele Viorel Costea, preot al parohiei Galați, protopopiatul Alba Iulia, între anii 1977-2019, a trecut la cele veșnice în data de 2 decembrie 2020. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Viorel va fi oficiată de către un sobor de preoți, joi, 3 decembrie, începând cu ora 14:00, în cimitirul parohiei Galați.

Părintele Viorel Costea s-a născut în data de 1 ianuarie anul 1953, din părinții Rovin și Ana, în localitatea Izvorul Ampoiului (județul Alba). Cursurile Școlii Primare și Gimnaziale le-a urmat în satul natal, la „Castel”, iar Liceul de cultură generală l-a absolvit la Zlatna, în anul 1972. După terminarea cursurilor liceale, s-a angajat la „Fabrica de ciorapi” din Sebeș, unde a absolvit și un curs de calificare (Gradul I de tricotier), în anul 1973. La această unitate a activat un an și jumătate ca și ajutor de maistru. În anul 1973, a fost declarat „admis” la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, urmând ca la data de 31 octombrie 1973 să fie încorporat la Unitatea Militară 01326 Oradea.

După satisfacerea stagiului militar, a fost lăsat la vatră în 15 aprilie 1974, începând din acel an și cursurile la Sibiu. La scurt timp, în vara anului 1974, tânărul Viorel s-a căsătorit. Trei ani mai târziu, după terminarea anului III, în zilele de 26 și 27 octombrie 1977, a fost hirotonit în treptele de diacon și preot de către Episcopul Emilian Birdaș, fiindu-i încredințată spre păstorire comunitatea credincioșilor din parohia Galați, protopopiatul Alba Iulia. Anul IV de studiu l-a urmat cu frecvență redusă, absolvind în anul 1978, urmând ca în anul 1981 să fie licențiat în teologie.

Odată cu instalarea în parohia Galați, părintele Viorel a demarat ample lucrări de renovare la biserică și casa parohială: jgheaburi noi la biserică, împrejmuirea cimitirului, ramificarea curentului electric în locașul de cult, refacerea tuturor anexelor la casa parohială, realizarea de porți noi, tencuirea exterioară a bisericii (1985-1986), precum și împodobirea bisericii în haina picturii (1990-1991). Ca urmare a tuturor lucrărilor realizate cu multă osteneală și trudă, locașul de închinare a fost sfințit la data de 7 iulie 1991 de către Preasfințitul Părinte Episcop Andrei al Alba Iuliei.

De asemenea, în perioada anilor 1990-1996, a suplinit ca și preot în parohiile Vâltori, Pătrângeni și Răcătău. Între anii 1984-1987, a fost preot al parohiei Pătrângeni, răstimp în care a coordonat numeroase lucrări: repararea acoperișului bisericii, realizarea anexelor la casa parohială și tencuirea interioară și exterioară a bisericii din Negraia. Ca paroh la Pătrângeni, a suplinit și parohia Galați. La cererea credincioșilor din Galați, în toamna anului 1987, a fost transferat din nou, urmând a fi preot paroh în ultima localitate amintită. De asemenea, la data de 9 iulie 1988, Dumnezeu l-a binecuvântat cu o fiică: Maria-Viorela.

Începând cu data de 1 martie 2019, părintele Viorel a fost pensionat la împlinirea vârstei legale și a stagiului de cotizare. Pe lângă implicarea în misiunea pastorală, viața părintelui a fost marcată de o suferință permanentă, pe care a purtat-o cu demnitate până în ultima clipă a vieții. În data de 2 decembrie 2020, la Spitalul din Aiud, părintele Viorel Costea a trecut la Domnul, Cel pe Care L-a slujit și iubit o viață întreagă. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părinte Viorel va fi oficiată de către sobor de preoți, joi, 3 decembrie, începând cu ora 14.00, în cimitirul parohiei Galați.

Veșnică lui pomenire  din neam în neam!

 

Pr. Teofil Slevaș

Protopop al Alba Iuliei

 

Share