Parohiile ortodoxe din Oarda au organizat sărbătoarea fiilor satului

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada 22-24 iunie 2024, Parohiile Oarda de Jos și Oarda de Sus, în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, au organizat a doua ediție a sărbătorii „Fiii satului Oarda”, sub genericul „Comuniune și cultură”. Programul sărbătorii a cuprins slujbele specifice marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh, începând cu Sfânta Liturghie și pomenirea morților în ajunul sărbătorii și continuând cu Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor în ziua Praznicului.

Apoi, la Căminul cultural din Oarda de Jos, a avut loc expoziția fotografică deosebit de impresionantă realizată de Ionuț Văidean și intitulată „Bătrânii satului Oarda”, fiind prezentate aici peste 300 de fotografii. În continuare, a urmat proiecția filmului „Baladă din Munții Apuseni”, realizat în anul 1997 de domnul Ioan Bocșa cu locuitori ai satului Oarda, un film bazat pe cântecele renumitului artist, fiu al localității Oarda. Un moment plin de bucurie a fost reprezentat de parada portului popular și slujba săvârșită la holde în seara de Rusalii, care a adunat împreună credincioșii din cele două parohii.

De asemenea, evenimentele aniversare au continuat luni, 24 iunie, de praznicul Sfintei Treimi, când a avut loc omagierea persoanelor care își dedică viața îngrijirii bolnavilor, în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”. Astfel, peste 100 de persoane din cele două parohii, care își desfășoară activitatea în sistemul medical – medici, asistente, infirmiere, personal auxiliar și chiar studenți la medicină – au primit Diplome de apreciere, icoane și cărți de rugăciune, alături de aprecierea și mulțumirea membrilor comunității pentru activitatea pe care o desfășoară.

Sărbătoarea fiilor satului s-a încheiat luni cu un program folcloric oferit de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și cu o serbare câmpenească. Aflat deja la a doua ediție, evenimentul își propune să ofere un moment de comuniune între credincioșii celor două parohii, dar și revenirea pe meleagurile natale a celor care sunt plecați departe de casă și de familie. Ne propunem ca acest obicei să devină o tradiție anuală, astfel încât să ne reîntâlnim cu bucurie la această sărbătoare a comuniunii.

Preot Sabin Gheorghe Lăpădat

Share