A patra ediție a Școlii de vară, desfășurată în parohia Băița

Postul Adormirii Maicii Domnului a fost prilej de comuniune în rugăciune și învățare prin activități ludice pentru tinerii din Parohia Ortodoxă Română Băița. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a desfășurat în parohia Băița cea de-a patra ediție a proiectului „Ne rugăm, învățăm și ne distrăm”, sub forma Școlii de vară, în cele 2 săptămâni din post, până la Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

În fiecare an, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, creștinii din Băița participă la slujba Paraclisului și la Sfânta Liturghie, împreună cu preotul paroh, dar și cu tinerii din sat, care dau răspunsurile la strană și cântă frumoasele cântări specifice acestei perioade. Pe lângă această participare activă la cultul divin, tinerii sunt implicați an de an în diferite activități care au scopul de a readuce în inimile lor bucuria socializării, a ieșirii în natură, a jocurilor de exterior, precum și a spiritului artistic.

Astfel, în fiecare dimineață, cei 42 de copii, îndrumați de preotul paroh Vasile Antoniu Rusu, împreună cu doamna Elena Costinaș, meșter popular, au folosit izvoade tradiționale, dar și actuale, pentru a picta frumoase icoane pe sticlă. Totodată, în fiecare după masă, înainte de slujba Paraclisului, preotul paroh, împreună cu voluntarii implicați în proiect și cu persoane de bine dedicate formării tinerilor societății actuale, au conceput variate activități care să le dezvolte aptitudini intelectuale, sociale, creative și motrice.

Pe lângă atelierul de icoane, în prima săptămână au participat la jocuri de tip survivor pe echipe, au desenat pe asfalt, au vizionat proiecții animate, au răspuns la întrebări de cultură generală în forme distractive, coordonați fiind de preotul paroh împreună cu dascălii din sat Călin Ceteraș, Angela Cotoi, Teodora Cotoi, Andreea Cotoi și Adeline Miler, precum și de voluntarii Ionela Vodă, Andreea Cotoi și Melania Cotoi. Băieții, alături de preotul paroh, au construit standurile de prezentare și expoziție a icoanelor, cunoscând astfel și echipamentele de protecție în atelier precum și sculele profesionale de lucru cu lemnul.

Atelierul de icoane a continuat și în prima parte a celei de-a doua săptămâni, fiind îmbogățit și cu o serie de obiecte de artizanat realizate de cei mici din rodul imaginației lor, cu ajutorul materialelor puse la dispoziție. Totodată, au continuat activitățile recreative și educaționale, fiindu-le prezentate tehnica și echipamentele din dotarea Poliției Române de către agenții Adriana Rusu, Paula Rus și Denis Chelement de la Secția Breaza. Spre finalul săptămânii, tinerii au fost vizitați de personalul calificat al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității (CAPC) din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș, reprezentat prin coordonatorul Comisar Șef Gabriela Pîncă, însoțit de Subinspector Laura Pojar, Subinspector Mădălina Moldovan și Agent Șef Principal Ionuț Băilă. Aceștia au desfășurat pe categorii de vârste activități de amprentare, căutare de urme de către câini instruiți special, instruire în siguranța rutieră, precauție în mediul online și informare asupra pericolului drogurilor. De asemenea, doamna Magda Bercea, Director al filialei Crucea Roșie Mureș, împreună cu medicul voluntar Sonia Luca au desfășurat demonstrații de prim ajutor. La finalul săptămânii, copiii au participat la o vânătoare de comori și la un foc de tabără supravegheat, la care au prăjit bezele dulci.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, după participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine, atât tinerii participanți, cât și dascălii și voluntarii au primit din partea preotului paroh diplome de participare și de merit, în semn de mulțumire și apreciere pentru devotamentul față de activitățile religioase, culturale și sportive desfășurate de către Parohia Ortodoxă Română Băița, în cadrul proiectului „Ne rugăm, învățăm și ne distrăm”, cu ocazia organizării Școlii de vară, ediția a IV-a. La finalul slujbei, icoanele realizate au fost sfințite, urmând să rămână o scurtă perioadă expuse la biserică, după care micii zugravi le vor lua acasă spre binecuvântare.

Preot paroh, Vasile Antoniu Rusu

Share