Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia, împreună cu beneficiarii Locuinței Maxim Protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfânta Elena” din Pianu de Jos, au luat parte, joi, 22 septembrie a.c., la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Cei 23 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 25 și 73 de ani, au vizitat mai multe obiective religioase din județul Timiș.
Prima oprire a fost în localitatea Românești, la Mănăstirea „Izvorul Miron”, o veche vatră de cultură și credință ortodoxă, cu o importanță aparte în trecutul Bisericii strămoșești. Ctitorie a Patriarhului Miron Cristea, mănăstirea poartă hramul „Sfântul Ilie”, fiind cunoscută pentru bazinele de nuferi si pentru bazinul „Izvorul Tămăduirii”, în care, conform tradiției, apa nu îngheață niciodată.
Apoi, beneficiarii au vizitat Muzeul „Traian Vuia”, din localitatea cu același nume. Pe această ocazie, au aflat detalii despre viața marelui inventator român, întâiul aviator din lume care a realizat un zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. Dedicat memoriei pionierului aviației românești și mondiale, muzeul cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii şi machete: imagini şi documente istorice din perioada studiilor, date ale activității politice a lui Vuia (el fiind delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris), mărturisiri ale urmaşilor săi, precum și machete ale aparatelor de zbor (macheta aeroplanului Vuia 1, macheta aeroplanului Vuia nr. 2 și cea a elicopterului Vuia nr. 2).
Itinerariul a continuat cu Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Petroasa Mare. Aici, beneficiarii s-au bucurat de frumusețea și liniștea locașului și au fost binecuvântați de părintele stareț, care a rostit o rugăciune de dezlegare și o rugăciune de călătorie.
Vizita următoare a fost la Mănăstirea Timișeni, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, situată la aproximativ 14 km de Timişoara, în Pădurea Giroc. Beneficiarii s-au închinat la racla cu sfinte moaște și au înălțat rugăciuni către Mântuitorul nostru Iisus Hristos și către Maica Domnului. Excursioniștii au servit apoi masa de prânz la un local din localitatea Șag, după care au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat până în acel moment.
Ultima oprire a zilei a fost la Catedrala mitropolitana din Timișoara, cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Aici, beneficiarii s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa” și la racla cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș. De asemenea, au admirat frumusețea picturii și arhitecturii locașului de cult, considerat un adevărat monument de artă.
Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba. Așezământul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia, și Consiliul Județean Alba, prin DGASPC Alba.
Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia