Peste 700 de persoane au luat parte la Marșul pentru Viață, organizat la Alba Iulia

Pe data de 27 martie a.c., orașul Marii Uniri a găzduit o nouă ediție a Marșului pentru Viață. Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 15.00 și a reunit peste 700 de participanți.

Duminică, 27 martie 2022, municipiul Alba Iulia a găzduit cea de-a XII-a ediție a Marșului pentru Viață. Desfășurat sub sloganul „Egalitate, echitate și sprijin – din prima secundă și întreaga viață”, manifestarea a fost organizată cu participare fizică după o pauză de doi ani în care, datorită contextului pandemiei de COVID-19, a avut loc exclusiv în mediul online. La fel ca și în anul 2019 – ultimul care „a permis” o întâlnire în format fizic –, Marșul pentru Viață s-a bucurat de o amploare deosebită, anul acesta alăturându-se mișcării peste 700 de participanți albaiulieni, respectiv preoți, credincioși, tineri (elevi și studenți) și copii de toate vârstele, cu toții oferind o mărturie puternică privind importanța promovării și susținerii vieții.

În orașul Marii Uniri, Marșul a avut loc începând cu ora 15.00, manifestarea fiind deschisă participării membrilor tuturor confesiunilor creştine din Alba Iulia. Astfel, creând o unitate în cuget și simțire privind promovarea adevărului existenței vieții încă de la concepție, cei prezenți au dorit să sublinieze și să afirme unicitatea fiecărei persoane, precum și dreptul la viață al tuturor oamenilor. De asemenea, prin mesajele reliefate pe numeroasele pancarte, sutele de tineri au dorit să atragă atenția asupra efectelor dezastruoase pe care avortul le-a provocat inclusiv în România pe parcursul ultimelor decenii.

La fel ca și în ediția precedentă, participanții s-au întâlnit în jurul orei 15.00 în proximitatea Casei de Cultură a Sindicatelor, urmând apoi traseul: Strada Vasile Goldiş – Bulevardul Revoluţiei – Bulevardul Transilvaniei – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Unirii – Podul Unirii – Strada Mihai Viteazul. Pe parcursul Marșului, tinerii au intonat numeroase cântece și slogane cu mesaje sugestive, prin care au subliniat importanța apărării vieții și a familiei tradiționale.

Ajunși pe esplanada dintre Catedrala Reîntregirii și Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, participanții au fost părtași ai mai multor momente artistice, moderate de către Teofil Slevaș. În prima parte a manifestării, Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia, coordonat cu multă dăruire de către părintele Nicolae Călin Bulac, a interpretat șase piese muzicale, respectiv două rugăciuni și patru cântece, în diferite limbi, cu mesaje sugestive, în consonanță cu Marșul pentru Viață. Apoi, a fost organizat un scurt moment „de energizare”, prin care tinerii au fost invitați să interacționeze între ei, având ca subiecte de discuție motivul participării la Marș. În continuare, toți cei prezenți au rostit împreună rugăciunea „Tatăl nostru”, subliniind astfel unitatea în ceea ce privește dorința fermă a apărării și promovării dreptului la viață.

Îndată după momentul de rugăciune, părintele protopop Teofil Slevaș a dat citire mesajului adresat participanților la Marșul pentru Viață de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, mulțumindu-le pe această cale tuturor celor prezenți la acest eveniment, precum și celor 35 de tineri voluntari care, pe parcursul ultimelor două săptămâni, au pus bazele unei bune desfășurări a Marșului pentru Viață. De asemenea, a luat cuvântul pastorul Ioan Dura, reprezentantul cultelor evanghelice din Alba Iulia, care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să prețuiască darul vieții, oferit de Dumnezeu.

În continuare, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa – participant fidel al edițiilor Marșului pentru Viață desfășurate în orașul Marii Uniri –, a remarcat cu multă bucurie numărul impresionant de tineri care au luat parte la această manifestare de suflet. De asemenea, edilul municipiului a adresat sincere felicitări tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea evenimentului. Apoi, un mesaj încurajator a fost rostit în prezența participanților de către coordonatorul Biroului pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Tabita Botoi, care, pe parcursul ultimelor zile, s-a implicat intens în organizarea Marșului pentru Viață.

Ampla manifestare desfășurată pe esplanada din vecinătatea complexului Catedralei arhiepiscopale s-a încheiat, de asemenea, prin organizarea unor scurte momente artistice. Unul dintre acestea a fost susținut de către elevele Andreea Moraru și Georgiana Zbutea, din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, care au intonat două cântece dedicate mamei. Apoi, tânărul Andrei Șerban a interpretat la pian patru piese muzicale, o parte din creații fiind compoziții proprii. La final, un moment artistic deosebit a fost susținut de către Corul de copii al parohiei albaiuliene „Platoul Romanilor”, coordonat de către prof. Sorina Matei. Tinerii, îmbrăcați în costume tradiționale, au intonat un cântec dedicat mamei, spre încântarea celor prezenți.

În încheiere, moderatorul evenimentului, Teofil Slevaș, a adresat alese mulțumiri tuturor participanților la Marșul pentru Viață, precum și celor care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment, respectiv reprezentanților Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, Protopopiatului Ortodox Alba Iulia, Primăriei municipiului Alba Iulia, Biroului pentru Viață al Eparhiei Alba Iuliei, Asociației Emanoil, ASCOR Alba Iulia, dar și voluntarilor din cadrul celorlalte confesiuni creștine care, în ultimele zile, s-au implicat în mod exemplar la buna organizare a evenimentului.

Share