Plecarea raclei cu cinstitele moaşte ale Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit

În dimineața zilei de 24 octombrie a.c., Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat o slujbă de mulțumire și a rostit un cuvânt duhovnicesc, cu prilejul plecării delegației cu racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit.

Luni, 24 octombrie 2022, începând cu ora 10.30, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Catedrala Reîntregirii. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat o slujbă de mulțumire și a rostit un cuvânt duhovnicesc cu prilejul plecării delegației cu racla care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit. După oficierea slujbei, Arhipăstorul nostru, dimpreună cu sfințiții slujitori și credincioșii prezenți, a luat parte la procesiunea cu sfintele moaște în jurul Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu și membrilor delegației care au însoțit racla cu cinstitele moaște la Alba Iulia, exprimându-și recunoștința pentru prețiosul odor oferit spre închinare credincioșilor din Eparhia noastră. Făcând referire la pilda vieții Sfântului Cuvios Nicodim Cel Sfințit, Ierarhul Alba Iuliei a subliniat faptul că acesta a întrupat în ființa sa harismatică moralitatea celor nouă Fericiri, îmbinând armonios duhul Ortodoxiei și ethosul etnic al poporului român.

Relicvele au fost aduse spre închinare în vechea Cetate a Bălgradului, joi, 20 octombrie, de către o delegație de la Mănăstirea Tismana (județul Gorj), în fruntea căreia s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei. Cu prilejul poposirii moaștelor Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit la Alba Iulia, pe parcursul celor cinci zile, la Catedrala Încoronării s-au aflat în pelerinaj mii de credincioși care s-au rugat Sfântului Cuvios, venerat cu multă evlavie pentru darul facerii de minuni, al izgonirii diavolilor și al tămăduirii suferințelor trupești și sufletești.

Share