Praznicul Bunei Vestiri (25 martie), singura zi de peste săptămână din Postul Mare în care se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur

Sfântul și Marele Post al Paștilor constituie perioada liturgică de peste an în care sunt celebrate toate cele trei Liturghii aflate în uzul Bisericii Ortodoxe: a Sfântului Vasile cel Mare, a Sfântului Ioan Gură de Aur și a Sfântului Grigorie Dialogul (numită și a Darurilor înainte-sfințite).

În tot acest răstimp, Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare este săvârșită de cinci ori, respectiv în primele cinci duminici ale Postului Mare, urmând ca Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur să fie oficiată de opt ori: în primele șase sâmbete din Post, în Duminica Floriilor și în ziua Praznicului Bunei Vestiri. În consecință, cu excepția zilelor aliturgice și a sărbătorii Blagoveșteniei, Liturghia atribuită Sfântului Grigorie Dialogul este celebrată în toate zilele de luni până vineri din Sfântul și Marele Post.

Motivul pentru care sărbătoarea Bunei Vestiri constituie o excepție de la această rânduială este întemeiat tocmai pe fondul variabilității datei Praznicului Bunei Vestiri (25 martie, dată impusă pentru a păstra realismul anului liturgic, respectiv pentru celebrarea cu nouă luni înainte de 25 decembrie) și, totodată, a solemnității acestei sărbători între toate celelalte ale sfinților de pe parcursul Postului Mare.

Buna Vestire reprezintă praznicul în care ne este pusă înainte descoperirea „sfatului mai înainte de veci al lui Dumnezeu” și revelarea în timp a Iconomiei dumnezeiești. Astfel, apariția în timpul Postului Paștilor a unei asemenea sărbători impune în mod necesar suprimarea ambianței de pocăință care predomină în special în zilele de peste săptămână ale Păresimilor, acesta fiind de fapt și motivul pentru care Biserica Ortodoxă a rânduit ca de Buna Vestire să fie dezlegare la vin, untdelemn și pește.

Săvârșirea Liturghiei euharistice a Sfântului Ioan Gură de Aur la Praznicul Bunei Vestiri în timpul Postului Mare (indiferent de ziua din cursul săptămânii) a fost rânduită în mod obligatoriu de către Sinodul Trullan (691-692). Totodată, Biserica dreptslăvitoare a stabilit ca în această zi să fie săvârșită o rânduială specială, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur fiind unită cu Vecernia zilei următoare.

De asemenea, dacă Buna Vestire cade într-o zi de duminică, atunci va fi oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, singurul pretext în acest sens fiind acela de a nu „trunchia” din plinătatea numărului de zece Liturghii ale acestui sfânt, rânduite pentru a fi oficiate pe parcursul anului bisericesc.

Share