De Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii. În ajunul sărbătorii, Chiriarhul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, iar în Duminica Rusaliilor, Ierarhul Alba Iuliei a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură.
Cu ocazia Praznicului Pogorârii Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a poposit la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia. Sâmbătă, în ajunul sărbătorii, începând cu ora 18.00, Ierarhul nostru a săvârșit slujba Vecerniei mari cu Litie, în prezența a numeroși credincioși. Duminică, în ziua Praznicului, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.
Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Este minunat să aparținem Bisericii, acest spațiu sacru al mântuirii, unde Duhul Sfânt lucrează, făcându-ne pe noi părtași darurilor Sale și roadelor Sale. Înțelegem, deci, că Rusaliile nu s-au petrecut, nu s-au întâmplat doar atunci, în Ierusalim, ci ele se întâmplă și astăzi, că Duhul Sfânt rămâne cu noi în veac. El ne menține în adevăr, ne mângâie în necazuri, ne ține aprinsă nădejdea în viața veșnică. Ca vistier al bunătăților, Duhul Sfânt ne umple de darurile Sale și ne ajută să acționăm întotdeauna cu succes, pentru că, unde este El prezent, nu este povară pe care să n-o putem purta și problemă pe care să n-o putem rezolva. De aceea, trebuie să-L chemăm mereu, zicând: «Vino și întărește-ne credința și evlavia! Vino și insuflă în noi viața lui Dumnezeu cea mântuitoare! Vino, Mângâietorule Bune, și mântuiește sufletele noastre!»”.
După oficierea Sfintei Liturghii, Arhipăstorul nostru a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite șapte rugăciuni închinate Sfintei Treimi. Aceste invocări speciale amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt care au fost revărsate asupra Sfinților Apostoli în ziua Cincizecimii. De asemenea, au fost binecuvântate ramurile de nuc și spicele de grâu, acestea fiind împărțite mai apoi tuturor credincioșilor prezenți.