Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, invitatul ultimei conferințe organizate de ASCOR Alba Iulia în Postul Crăciunului

12 Decembrie 2024

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a fost invitatul ultimei conferințe organizate de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români – Filiala Alba Iulia în Postul Nașterii Domnului din anul 2024. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, joi, 12 decembrie, de la ora 18.00.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în perioada Postului Crăciunului, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia a organizat o serie de conferințe duhovnicești. Ultima întâlnire a avut loc joi, 12 decembrie 2024, începând cu ora 18.00, și l-a avut ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Evenimentul duhovnicesc s-a desfășurat în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din vechea Cetate a Bălgradului și a reunit numeroși părinți profesori, clerici albaiulieni, elevi seminariști, studenți teologi și credincioși din Cetatea Marii Uniri.

Conferința duhovnicească a fost înnobilată printr-un moment artistic deosebit. În deschiderea evenimentului, Corul de cameră „Codex Apulum”, dirijat de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean începând cu anul 2020, a susținut un minunat recital de colinde. Părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu a prezentat activitatea prestigioasă a formațiunii corale albaiuliene, adresând cuvenitele mulțumiri membrilor ansamblului vocal pentru frumoasele colinde interpretate. Corul de cameră „Codex Apulum” a fost înființat în data de 1 noiembrie 1980, avându-l ca iniţiator şi dirijor pe prof. Iosif Fiţ. În cei 44 de ani de activitate neîntreruptă, formațiunea a participat la diverse festivaluri în țări precum Franța, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria sau Elveţia, obținând numeroase premii și distincții.

În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei a rostit prelegerea intitulată „Comuniune activă în Liturghie. Bucurie sfântă sau automatism religios?”. Adresându-se celor prezenți, Preasfinția Sa a subliniat importanța Dumnezeieștii Liturghii în viața credincioșilor și a roadelor duhovnicești pe care le primim prin participarea la sfintele slujbe. Apoi, Ierarhul a vorbit despre minunea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, amintind în acest sens faptul că Sfânta Liturghie reprezintă o actualizare perpetuă și continuă a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a punctat faptul că bucuria darurilor dumnezeiești și calea către Împărăția cerurilor pot fi dobândite doar printr-o participare continuă, dinamică și activă în cadrul Sfintei Liturghii.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o sesiune de întrebări, moderată de către studentul Alexandru Mirci, coordonator al departamentului cultural în cadrul ASCOR Alba Iulia. Preasfințitul Părinte Siluan a oferit răspunsuri tuturor întrebărilor primite din partea publicului, adresând numeroase îndemnuri folositoare de suflet și povețe duhovnicești. Nu în ultimul rând Ierarhul a mulțumit în mod deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu pentru binecuvântarea oferită spre a fi prezent în Cetatea Marii Uniri cu prilejul conferinței duhovnicești organizate de ASCOR Alba Iulia. La final, arhid. Răzvan Brudiu a mulțumit Părintelui Episcop Siluan pentru cuvântul ziditor adresat celor prezenți și pentru bucuria oferită prin prezența în mijlocul tinerilor și a credincioșilor din vechea Cetate a Bălgradului.

Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, s-a născut la data de 16 septembrie 1971, fiind originar din județul Arad. A absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu în anul 1994, studiind ulterior la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena. În urmă cu 29 de ani, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. În data de 8 iulie 2007, a fost hirotonit arhiereu de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului, având sediul chiriarhal în orașul maghiar Gyula. În decursul ultimilor 17 ani, Preasfinția Sa a desfășurat o activitate misionară și pastorală rodnică în spațiul Ungariei, contribuind în mod activ la păstrarea și cultivarea dreptei credințe în rândul românilor ortodocși care viețuiesc în țara vecină.

Share