Prezență arhierească la Centrul 346 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei „Sava Henția” din Sebeş

Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la Centrul 346 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei „Sava Henția” din municipiul Sebeş, prilej cu care a participat la ceremonia decorării cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler a Drapelului de luptă al unității și a oficiat slujba de binecuvântare a unei plăci comemorative.

Miercuri, 7 decembrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Centrul 346 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei „Sava Henția” din municipiul Sebeş. Începând cu ora 12.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre a participat la ceremonia decorării cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler a Drapelului de luptă al unității. Apoi, Ierarhul nostru a oficiat slujba de binecuvântare a unei plăci comemorative dezvelite cu ocazia Jubileului Centrului. Evenimentul, organizat în proximitatea troiței din incinta unității, s-a desfășurat în prezența Șefului Statului Major al Apărării, Generalul Daniel Petrescu, alături de care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, personalităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale și angajaţi ai unităţii militare.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus:

„Atât Regele Ferdinand, cât și Regina Maria, au iubit cariera militară, etalând alese însușiri ostășești. Așa se explică interesul lor viu pentru Armata Română și străduința lor pentru a o înzestra cu echipament modern și de a-i furniza o instrucție superioară. Ei erau mândri de virtuțile ostașilor care au participat la lupta pentru reîntregirea neamului nostru. De Anul Nou, 1917, Regele afirma că ostașii noștri «nu s-au arătat mai prejos de aceia despre a căror vitejie ne povestește istoria neamului nostru». Iar «Regina-Soldat», cum era ea numită, mărturisea: «Eu sunt sigură că nu e țară cu mai buni ostași decât România. Soldatul e aici neobosit, e răbdător, e credincios; el merge până cade». Suveranii României erau legați indisolubil de ostașii români, stându-le mereu alături chiar și pe front, sub ploaia de gloanțe, și oferindu-le sfaturi utile, mângâiere în suferință și răsplată pentru vitejie. Soldații erau profund mișcați de afecțiunea prietenească a Reginei Maria, numind-o «mamă». Totodată, simțeau că ea le sporește puterea și le aprinde dorința de a lupta pentru înfăptuirea idealului național. Regele Ferdinand, socotind că educația religios-morală este esențială pentru ostași, a înființat Episcopia Armatei și, apoi, a apreciat rolul clerului militar. Auguștii noștri Suverani reprezintă pentru noi un imbold de a iubi Armata țării, care este o adevărată școală de patriotism sănătos și de dăruire jertfelnică pentru binele comun”.

Centrul 346 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei „Sava Henția” din municipiul Sebeş a fost înfiinţat la data de 1 octombrie 1972, prin ordinul ministrului Forţelor Armate, sub denumirea iniţială de Batalionul 346 Construcţii Linii Permanente. În prezent, misiunea cadrelor militare de aici este de a asigura funcţionarea, exploatarea şi mentenanţa centrelor de comunicaţii din Rețeaua Militară Națională de Comunicații (R.M.N.C.) din zona de responsabilitate, dar şi instalarea de noi centre de comunicaţii şi informatică de sprijin pentru forţele dislocabile.

Share