Vineri, 11 aprilie a.c., municipiul Alba Iulia a găzduit un nou eveniment cultural-artistic deosebit, în contextul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române. Începând cu ora 16.00, la Sediul administrativ al județului Alba, a avut loc prezentarea lucrării „Mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Alba Iuliei” și vernisajul expoziției de artă fotografică dedicate așezămintelor monahale din județele Alba și Mureș. Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iulia, făcând parte din seria manifestărilor pe care instituțiile amintite le desfășoară, în perioada 10-13 aprilie, în contextul Centenarului Patriarhiei Române.
Evenimentul cultural-artistic dedicat mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Alba Iuliei a reunit oficialități județene și locale, dar și numeroși preoți și tineri teologi. Alături de cei prezenți s-a aflat părintele conf. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei. Sfinția sa a realizat o prezentare succintă a vieții monahale din județele Alba și Mureș, prilej cu care a evidențiat importanța culturală a așezămintelor călugărești din această regiune. În acest sens, părintele Oliviu Botoi a remarcat rolul cultural și spiritual al unor personalități duhovnicești precum Sfântul Ierarh Simion Ștefan, Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie de la Cioara și Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț. Nu în ultimul rând, sfinția sa a realizat o prezentare succintă a albumului, adresând mulțumiri membrilor instituțiilor organizatoare pentru buna desfășurare a proiectului dedicat Centenarului Patriarhiei Române.
În a doua parte a evenimentului, s-a adresat celor prezenți Dan Popescu, administrator public al județului Alba. Domnia sa a reliefat importanța deosebită a proiectelor menite să pună în valoare tezaurul spiritual al așezămintelor monahale din Alba, precum și varietatea culturală a regiunii, amintind în acest sens rolul pe care îl îndeplinesc rutele cultural-spirituale existente în județul Alba. La final, administratorul public al județului a adresat alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu și reprezentanților Centrului eparhial din Cetatea Marii Uniri pentru colaborarea fructuoasă materializată prin realizarea proiectului dedicat celebrării Centenarului Patriarhiei Române. În încheiere, domnia sa a punctat faptul că expoziția fotografică va rămâne deschisă publicului în perioada Praznicului Sfintelor Paști, devenind apoi o expoziție itinerantă prin intermediul căreia vor fi promovate așezămintele monahale din județul Alba.
Albumul dedicat mănăstirilor și schiturilor din Eparhia Alba Iuliei, realizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, a văzut lumina tiparului la Editura Reîntregirea din Alba Iulia, în anul 2023. În cuprinsul lucrării sunt prezentate cele 43 de așezăminte monahale din județele Alba și Mureș, fiecare dintre acestea având o sintetică descriere cu un scurt istoric și câteva fotografii sugestive. De asemenea, în cadrul albumului sunt oferite informații inedite referitoare la programul liturgic și duhovnicesc al monahilor, dar și amănunte cu privire la principalele activități gospodărești, misionare, culturale, filantropice și meșteșugărești specifice vetrelor monahale din cele două județe ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei.