Prima activitate a proiectului extracurricular „Tineri pentru Viață”, desfășurată la Alba Iulia

În perioada 20-31 martie 2022, Biroul pentru Viață al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Asociația România pentru Viață, Asociația Studenți pentru Viață, ASCOR Alba Iulia și Asociația Iuvenis Alba Iulia, derulează proiectul extracurricular intitulat generic „Tineri pentru Viață”.

Acțiunea desfășurată pe parcursul a 12 zile este dedicată tuturor specializărilor din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” și cuprinde șapte activități distincte. Proiectul, coordonat de către pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia și consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, are ca scop conștientizarea studenților despre importanța asumării unei perspective optimiste asupra vieții și a implicării în acțiuni pro-viață la nivelul comunității din care fac parte.

Prima activitate din cadrul proiectului a avut loc luni, 21 martie, de la ora 17.00, la Hotel „Cetate” din Alba Iulia, în cadrul căreia s-a desfășurat un curs de prim ajutor. Atelierul a fost realizat de către Florin Faur, asistent formator în cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Alba, însoțit de către o echipă de colegi. În prima parte a acțiunii a fost expusă o secțiune teoretică, pentru ca mai apoi să se deruleze un atelier practic. Acesta a cuprins mai multe etape în care au fost exemplificate diferite situații de acordare a primului ajutor.

Florin Faur, coordonatorul atelierului, ne-a oferit mai multe detalii: „La invitația Biroului pentru Viață și a Universității «1 Decembrie 1918», am prezentat proiectul de prim ajutor în situații de stop cardio-respirator, ajutat fiind de către colegii mei. Atelierul a cuprins partea teoretică și secțiunea practică, exemplificată pe manechinele noastre de pregătire continuă. A fost un proiect foarte binevenit în rândul tinerilor, știut fiind faptul că aceste situații sunt des întâlnite în viața noastră. Drept dovadă, toți participanții au fost foarte implicați în cadrul activității de astăzi, exprimându-ne astfel disponibilitatea unei viitoare colaborări”.

Doi dintre participanții la eveniment ne-au împărtășit impresiile la finalul activității:

„Mă bucur că am participat la acest curs de prim ajutor, care îmi va fi de folos pe viitor în cazul în care voi fi nevoită să acord asistență medicală anumitor persoane. Recomand cât mai multor tineri să participe la activități similare, pentru a genera împreună un climat cât mai sigur al societății din această privință. Adresez mulțumiri organizatorilor pentru oportunitatea oferită de a participa la acest atelier” (Ionela Ștefănuț, studentă la Facultatea de Kinetoterapie şi motricitate specială, UAB).

„Participând la acest curs de prim ajutor, pot spune că am dobândit abilitățile și deprinderile necesare pentru a reacționa în anumite situații dificile din punct de vedere medical. Cunoscând faptul că timpul scurs din momentul apelării la numărul de urgență 112 și până la sosirea paramedicilor este extrem de important, maniera în care o persoană acționează în această perioadă critică poate crește în mod semnificativ șansele de supraviețuire ale unei persoane” (Alexandru Graur, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă, UAB).

Următoarea activitate din cadrul proiectului extracurricular „Tineri pentru Viață” se va desfășura joi, 24 martie, de la ora 14.00, la Hotel „Cetate” din Alba Iulia, în cadrul căreia va avea loc un atelier de prevenire adicții. Activitatea o va avea ca invitată specială pe Alina Guriță, din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Share