În prima Duminică din Postul Mare, Arhipăstorul nostru a liturghisit la Catedrala mică din Târgu-Mureș

Duminică, 21 martie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din Târgu-Mureș. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de clerici, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.

În Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Paști, când Biserica noastră prăznuiește triumful învăţăturii dreptslăvitoare în faţa ereziei iconoclaste, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor târgumureșeni. Ierarhul nostru a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din municipiul Târgu-Mureș. La Altarul acestui locaș de cult slujesc părintele Călin Șipoș, preot al parohiei Târgu-Mureș III, părintele Benone Scrob, păstor al credincioșilor din parohia Târgu-Mureș III, secor 2, și părintele Călin Budai, preot al parohiei Târgu-Mureș XII.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „A fi român ortodox înseamnă a fi în credința Sfântului Apostol Andrei, care a adus mesajul evanghelic și torța Cincizecimii pe pământul Daciei Pontice. A fi român ortodox înseamnă a fi în credința voievozilor: Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare și Sfânt, Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, care, în vremuri grele, au luptat eroic pentru apărarea legii strămoșești. Credința noastră apostolică nu este o credință formală și de paradă, ci una transformatoare și dătătoare de viață, unitate și identitate. Biserica Ortodoxă este aceea care ne-a păstrat ființa, ne-a făurit istoria și ne-a consolidat țara. Grație Ortodoxiei, poporul român este «una din minunile lui Dumnezeu în marșul Său pe pământ», precum spunea odinioară un genial cărturar român”.

Biserica „Buna Vestire” – Catedrala mică din Târgu-Mureș a fost edificată între anii 1926-1938, după planurile arhitectului Victor Vlad, profesor la Institutul Politehnic din Timișoara. Stilul arhitectonic al locașului este specific Renașterii, imitându-l pe cel al Bazilicii „Sfântul Petru” din Roma. Iconostasul este sculptat în lemn de tei, în stilul baroc târziu, de către maestrul sculptor Samuil Keresztesi din Tășnad, în anul 1936. Ulterior, au fost instalate 18 vitralii executate în atelierele Patriarhiei, la București. Împodobirea locașului de cult în haina picturii au fost realizată începând cu anul 1995, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cristian Corneanu din Târgu-Mureș.

Share