Prima zi a Festivalului coral de muzică sacră, la Alba Iulia și la Târgu-Mureș

În data de 9 iunie a.c., a debutat Festivalul de muzică sacră „Armonii serafice”, organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș. Momentele artistice din cadrul evenimentului au fost susținute, începând cu ora 19.00, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și în Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la Alba Iulia și la Târgu-Mureș, în perioada 9-11 iunie 2023, se desfășoară Festivalul coral de muzică sacră „Armonii serafice”. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Alba Iuliei în parteneriat cu cele zece protopopiate din județele Alba și Mureș, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți). Festivalul se derulează pe parcursul a trei zile consecutive, reunind 16 formații corale și aproximativ 350 de coriști de pe întreg teritoriul Eparhiei noastre. În seara zilei de 9 iunie a.c., începând cu ora 19.00, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia și Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș au găzduit prima serie de concerte din cadrul evenimentului cultural-religios.

La Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, seara a debutat prin cuvântul de bun-venit rostit de părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, care a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu. În continuare, a evoluat în fața credincioșilor prezenți Corul preoțesc „Ecclesia” al protopopiatului Reghin, dirijat de părintele dr. Vasile Farcaș. Grupul coral, format din 20 de preoți din cuprinsul protopopiatului Reghin, a fost înființat în anul 2011, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, având ca scop promovarea elementului muzical, prin susţinerea de concerte, lansări de carte și apariţii în emisiuni Radio sau de Televiziune. În cadrul Festivalului „Armonii serafice”, ansamblul a interpretat cu talent cinci compoziții corale.

În continuare, a încântat auditoriul, prin cele patru piese interpretate, Corul preoțesc „Evanghelismos” al protopopiatului Sebeș, dirijat actualmente de părintele Horea Lazăr. Înființat în toamna anului 2015 sub bagheta părintelui lect. univ. dr. Dragoș Șușman, ansamblul preoților din protoieria Sebeș participă la numeroase evenimente culturale, grație repertoriului variat, care include atât muzică religioasă, cât și laică. Ansamblul coral al preoților din protopopiatul Câmpeni, „Ad Dei Gloriam”, a fost cea de-a treia formație care a susținut un moment artistic în cadrul Festivalului „Armonii serafice”, interpretând trei cântări liturgice. Dirijat de părintele Teodor Rusu, corul preoțesc din Câmpeni își împlinește cu dăruire misiunea, sugerată în chiar numele său – „Spre slava lui Dumnezeu”.

De asemenea, au încântat inimile celor prezenți, prin interpretarea a trei piese corale, preoții din cadrul Corului preoțesc „Sacerdotes Domini” al protopopiatului Aiud, un grup coral înființat în toamna anului 2015, la inițiativa părintelui protopop Ioan Bogdan. Având un repertoriu bogat, corul „Sacerdotes Domini” a participat de-a lungul timpului la nenumărate evenimente culturale, înregistrând în anul 2018 chiar și un CD de colinde tradiționale românești. Nu în ultimul rând, concertul din Catedrala Încoronării a fost încheiat de momentul muzical susținut de Corul preoțesc „Te Deum Adoramus” al protopopiatului Luduș, dirijat de părintele Daniel Camară. Încă din anul 2014, de la înființare, ansamblul coral participă la numeroase evenimente cultural-artistice, având o colaborare strânsă cu Casa de Cultură „Pompeiu Hărășteanu” din Luduș.

La Alba Iulia, evenimentul a fost moderat de către Crina Porcar și Andrei Mureșan, care au prezentat istoricul fiecărui cor în parte, o succintă descriere a dirijorului și au anunțat repertoriul interpretat. După momentul cultural artistic și spiritual din Catedrală, coriștii s-au bucurat de un moment de socializare în Aula „Sfântul Simion Ștefan” din incinta Reședinței arhiepiscopale, unde au avut prilejul să schimbe impresii și să se felicite reciproc. Au fost aduse mulțumiri Protopopiatului Alba Iulia, Parohiei Maieri I și Parohiei Cetate I din Alba Iulia, care au sprijinit evenimentul din această seară.

Pe de altă parte, și în Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș au răsunat vocile puternice ale preoților din cadrul Eparhiei Alba Iuliei. Aici, mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu a fost transmis de către părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. În continuare, au deschis seria momentelor muzicale, prin cinci piese muzicale, membrii Corului preoțesc „Reîntregirea” al protopopiatului Alba Iulia, un ansamblu coral cu o tradiție îndelungată, înființat în anul 2003 și dirijat încă de atunci de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean. În cei 20 de ani de activitate, grupul coral a susținut nenumărate concerte de muzică religioasă, participând la slujbe, festivaluri sau evenimente cu caracter social-filantropic chiar și în alte ţări, precum Belgia, Germania, Franţa sau Elveţia.

În continuare, cei 18 membri ai Corului preoțesc „Sacra Armonia” al protopopiatului Târnăveni au interpretat trei compoziții corale, spre bucuria și încântarea celor prezenți. Dirijat de prof. Andrei Marian, ansamblul coral a fost înființat în anul 2012, participând anual la concertul tradițional de colinde „Florile dalbe” și la concertul de pricesne „Din suflet de creștin”, organizate de Societatea de televiziune Tv AS, în colaborare cu Primăria municipiului Târnăveni. Încheierea primei seri a Festivalului „Armonii serafice” a revenit Corului „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, dirijat, de asemenea, de părintele prof. dr. Nicolae Topîrcean. Cele șase piese muzicale interpretate au oferit auditoriului confirmarea talentului elevilor seminariști, apreciați și premiați, de-a lungul timpului, la fiecare festival coral sau olimpiadă muzicală la care au luat parte.

La Târgu-Mureș, evenimentul a fost moderat de către Adela Vodă și Darius Fărcaș, care au înfrumusețat seara prin prezentările lor. În organizarea Festivalului, alături de Arhiepiscopia Alba Iuliei s-au implicat Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, Parohia „Sfinții Români” din Târgu-Mureș, Parohia Târgu-Mureș VII, sector 1 și 2, și Parohia Târgu-Mureș IX. La final, părintele Răzvan Șulea, protopop al protopopiatului Târgu-Mureș, a mulțumit tuturor coriștilor prezenți și credincioșilor care au luat parte la evenimentul de suflet.

Mâine, în data de 10 iunie, Festivalul de muzică sacră „Armonii serafice” va continua în fiecare dintre cele două municipii reședință de județ. În Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, vom avea bucuria de a asculta Corul preoţesc „Laudate Dominum” al Protopopiatului Ortodox Târgu-Mureș, Corul preoţesc „Eufonia” al Protopopiatului Ortodox Blaj şi Corul preoţesc „Reîntregirea” al Protopopiatului Ortodox Alba Iulia. De asemenea, la Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu-Mureș vom putea urmări prestația Corului preoţesc „Deus Pro Nobis” al protopopiatului Sighișoara și a Grupului coral „Synavlia” din Cluj-Napoca.

Share