Prima zi a Simpozionului Național de Martirologie (ediția a X-a), la Alba Iulia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada 5-7 aprilie 2024, se derulează cea de-a X-a ediție a Simpozionului Național de Martirologie, sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”. Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Desfășurată anual în Eparhia Alba Iuliei, manifestarea reunește, într-o comuniune academică și memorială deopotrivă, istorici, teologi, filologi și cercetători consacrați, preocupați îndeaproape de studierea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist.

Simpozionul a debutat vineri, 5 aprilie, de la ora 9.00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, prin oficierea slujbei de Te-Deum, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Apoi, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”. Momentul inaugural, derulat în prezența a numeroși profesori, studenți și cercetători de prestigiu, a fost marcat de alocuțiunile reprezentanților instituțiilor organizatoare. În debutul manifestării, au luat cuvântul pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar și consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și domnul dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. De asemenea, s-a adresat celor prezenți doamna Niculina (Nina) Moica, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politic.

Începând cu ora 9.40, în Aula „Sfântul Simion Ștefan”, s-a derulat prima sesiune de comunicări științifice, moderată de pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi și istoricul Dragoș Ursu. În cadrul acestei secțiuni, au prezentat lucrări prof. univ. dr. George Enache (Facultatea de Istorie, Filozofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), pr. dr. Dorin Demostene Iancu (Directorul Arhivelor Patriarhiei Române), conf. univ. dr. Emanuela Ilie (Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia). În cadrul unei abordări interdisciplinare, participanții au vorbit despre tema sfințeniei în perioada comunistă, perioada reintegrării preotului profesor Dumitru Stăniloae de după eliberarea din temniță, precum și despre temele literare ale memorialisticii din detenție. Nu în ultimul rând, au fost prezentate detalii cu privire la viața duhovnicească a Arhimandritului Ioan Iovan și a Episcopului Nicolae Popovici.

Cea de-a II-a sesiune de comunicări, moderată de pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi și istoricul Dragoș Ursu, a debutat la ora 11.20 și s-a desfășurat în Aula „Sfântul Simion Ștefan”. Au prezentat referate istoricul Adrian-Nicolae Petcu (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității), pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca), pr. dr. Ioan Ghitea (Parohia Ortodoxă Husasău de Criș, Episcopia Oradiei) și pr. dr. Cezar Onesim (Parohia Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” din Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților).

În continuare, de la ora 13.00, la Sala Unirii din Alba Iulia (Aripa de Nord), a avut loc expoziția „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”. Vernisajul a adus în atenția publicului peste 100 de poezii compuse în memorie de peste 40 de autori aflați în detenție în penitenciare și în lagăre de muncă în timpul represiunii comuniste. Grupate pe categorii, în funcție de tematică, poeziile expuse reflectă mărturia vie a suferințelor celor închiși în perioada comunistă. Momentul a reunit prezența participanților și cercetătorilor din prima parte a Simpozionului Național de Martirologie. Expoziția va fi deschisă publicului pe tot parcursul lunii aprilie.

În a doua parte a zilei, începând cu ora 15.00, la Sala Unirii din Alba Iulia, a fost programată a III-a sesiune de comunicări științifice, moderată de pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae și doamna Ioana Ursu, istoric la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Au susținut lucrări următorii participanți: pr. prof. univ. dr. Florin Dobrei (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad), cercetător dr. Călin-Emilian Cira (Biblioteca Central Universitară Cluj-Napoca), cercetător dr. Ana Maria Iancu (Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, Academia Română), pr. drd. Grigore Marchiș (Parohia Ortodoxă Turda III, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului) și cercetător drd. Dan Tudorache (Facultatea de Istorie, Filozofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați).

Ultima sesiune de comunicări, cea de-a IV-a, moderată, de asemenea, de pr. prof. univ. dr. Jan Nicolae și doamna Ioana Ursu, a avut loc la Sala Unirii din Alba Iulia, începând cu ora 17.10. În cadrul acestei secțiuni, au prezentat lucrări cercetător dr. Silviu Constantin Nedelcu (Biblioteca Academiei Române), lect. univ. dr. Cristina Vănoagă (Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia), pr. prof. dr. Bogdan Avram (Parohia Ortodoxă Teleac, Arhiepiscopia Alba Iuliei), prof. drd. Constantin Ciorea (Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia) și dr. Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia).

Manifestarea academică și duhovnicească va continua sâmbătă, 6 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Începând cu ora 13.00, așezământul monahal va găzdui o întâlnire de suflet cu Niculina (Nina) Moica, martor al universului carceral comunist. Domnia sa va susține conferința intitulată „Vocea Memoriei”, în prezența elevilor din cadrul proiectului „Poezia – mărturie din temnița comunistă”. Simpozionul Național de Martirologie se va încheia duminică, 7 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, cu ocazia oficierii Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu.

Foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei și Muzeul Național al Unirii

Share