Profesorul și preotul, modele eterne în formarea valorilor celor tineri

Parteneriatul Școală-Biserică constituie o conlucrare vie, plină de bucurie și descoperire, în care fiecare dintre cei implicați – profesori, elevi, familiile acestora și preoții parohi – se împărtășesc de lumina lui Hristos prin căldura dragostei primite. Depășind stadiul formal al unei foi de hârtii inerte, acesta prinde viață, având puterea de a schimba inimi și de a călăuzi parcursul tinerilor noștri în viață.

În acest duh, o parte din elevii Școlii Primare din Sălciua de Jos, însoțiți și de către înv. Paraschiva Sav și înv. Elena Negrea, alături de profesorul de Religie, au fost primiți de către părintele Ioan Marius Corcheș, care le-a adresat un scurt cuvânt de învățătură despre Taina Spovedaniei, urmând apoi mărturisirea fiecărui tânăr. Pentru băieți, a fost prima dată când au îmbrăcat veșminte liturgice și au stat alături de părintele în Sfântul Altar. La momentul rânduit, elevii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, iar la sfârșitul Sfintei Liturghiei, părintele le-a povestit copiilor despre semnificația praznicului zilei: Intrarea în biserică a Maicii Domnului. La finalul slujbei, elevii au fost „recompensați” cu dulciuri pentru răbdarea de care au dat dovadă.

Cu ocazia sărbătorii Sfintei Ecaterina, elevii clasei a V-a de la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia au prezentat sceneta „Sfinții, prietenii copiilor” și au interpretat pricesne și colinde. Tinerii au fost îndrumați de prof. Mihaela Jurcan (Religie), prof. Nicoleta Dăescu (diriginte) și prof. documentarist Mariana Cunțan. Le-au fost alături elevii mai mari din clasa a XI-A, însoțiți de prof. Marius Luca (Religie). Elevii au participat cu bucurie la Sfânta Liturghie oficiată cu ocazia hramului bisericii. La sfârșitul slujbei, au primit daruri din partea preoților parohi, părintele Nicolae Popescu și părintele Nicolae Ignat.

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” din Ighiu, îndrumați de înv. și dir.: Ana Liana Ianc, Teodora Florea, Andreea Dobra, Ana Pop, Ramona Hegheș, Daniela Ursu, Melania Munthiu, Nicoleta Popa și prof. dir. Iulia Dragomir și Corina Breaz, au contribuit la bucuria tinerilor de la Centrul de zi pentru copii „Sfântul Nectarie” din Vama Seacă. Prof. Nicoleta Popa (Religie) ne-a transmis bucuria copiilor de a săvârși fapte bune în perioada Postului Crăciunului și disponibilitatea acestora de a se gândi și la cei mai puțin avantajați.

În data de 21 noiembrie 2022, de praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică, ştiind că prezența creștinului la Sfânta Liturghie reprezintă un act de cinstire a sărbătorii și a lui Dumnezeu, timp în care credința trebuie realmente trăită, elevii claselor IX-XI de la Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna, însoţiţi de prof. Marius-Iulian Luca (Religie), au participat în cadrul orelor de Religie la slujbele bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din oraşul Zlatna. Părintele Liviu-Iosif Bota i-a întâmpinat cu bucurie şi a săvârşit slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură, părintele paroh a prezentat semnificaţia şi importanţa sărbătorii, îndemnându-i pe elevi să o aibă pe Maica Domnului ca model de smerenie, curăţie, ascultare şi credincioşie. La final, toţi elevii au fost binecuvântaţi, miruiţi şi au primit daruri.

La Școala Gimnazială din Câmpeni, elevii claselor a II-a și a IV-a, alături prof. Alina Miheț (Religie), au experimentat participarea la slujba de seară, unde au cântat Paraclisul Maicii Domnului. Părintele paroh Cristian Motora le-a vorbit despre frumusețea colindelor românești, îndemnându-i să petreacă frumos perioada premergătoare marelui Praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Elevii Școlii Gimnaziale din Roșia Montană, alături de prof. Simina Floarea Armenuța (Religie), au vizitat biserica parohială în zi de praznic, unde părintele paroh Daniel Sicoe i-a primit cu multă bucurie și căldură. Și la Școala Gimnazială din Ciuruleasa, prof. Simina Floarea Armenuța (Religie) a planificat, alături de părintele paroh Traian Borza, o ocazie potrivită pentru elevii instituției de a se familiariza cu mediul de rugăciune al slujbelor bisericești. Cu acest prilej, le-a explicat copiilor, pe înțelesul lor, importanța unei vieți aproape de Dumnezeu și de Biserică. Mulțumim tuturor celor care nu obosesc în munca nobilă de a șlefui inimi tinere!

 

Prof. Laura Popa
Inspector școlar pentru Religie

Share