Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, luni, 21 iunie a.c., în a doua zi de Rusalii, în biserica parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Reghin s-a desfășurat un program cultural care a evidențiat măreția pricesnelor și frumusețea portului popular.
Programul cultural intitulat „Bucuria Rusaliilor” – aflat la prima ediție – și-a propus să renască în sufletul comunității bucuria „Liturghiei de după Liturghie”, însușită într-un mod aparte de către creștinii trăitori în comuniune de iubire, după modelul Sfintei Treimi. Această stare se descoperă ca o nostalgie după Rai, un dor după frumusețea Ortodoxiei și implicit o nevoie permanentă de Rusalii, care să înlăture orgoliile și cataclismul moral.
De asemenea, prin prezența numeroasă a credincioșilor îmbrăcați în costum sau ie populară s-a evidențiat valoarea culturală a identității și culturii românești. Portul tradițional este veșmântul poporului român călător prin istoria vitregiilor vremii, iar prețuirea acestuia devine o datorie morală pentru fiecare dintre noi.
În acest sens, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost prezentat un buchet artistic de cântări religioase care au împodobit prin noblețea și mesajul lor sensibil sufletele credincioșilor. Aceste creații populare au fost interpretate cu multă emoție și bucurie de către distinsa doamnă Maria Neag, împreună cu tinerii și talentații interpreți: Denisa Gliga, Larisa Cotoi și Avram Angel. La finalul evenimentului, în semn de prețuire, invitații au primit câte un exemplar al Sfintei Scripturi.
Momentele înălțătoare din cadrul acestui eveniment își propun să fie un laitmotiv al edițiilor următoare, prin care zilele Rusaliilor trăite în biserica „de acasă” devin un prilej de a arăta că acest Praznic dumnezeiesc ne redescoperă bucuria, frumosul și omenia.
Pr. paroh Vasile Valentin Gherman