Programul taberelor de vară organizate în Arhiepiscopia Alba Iuliei

În vara anului 2024, Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei organizează șase tabere în cinci locații din județele Alba, Mureș, Bihor și Brașov. Programele se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani.

În perioadele 1-4 iulie și 8-11 iulie, se vor desfășura la Alba Iulia două serii de tabere. Prima este dedicată grupei de vârstă 10-14 ani, iar cea de-a doua grupei 12-16 ani. Programul va pune accentul pe descoperirea, într-o manieră distractivă, a obiectivelor principale din interiorul Cetății Alba Carolina și dintre zidurile care o împrejmuiesc. De asemenea, vom vizita Mănăstirea Hristos Pantocrator, vom urca la panorama municipiului și vom parcurge traseele din parcul de aventură „Dynamis”. Într-una dintre zile vom avea parte de o experiență cu multă adrenalină pe râul Arieș, unde vom face rafting. La întoarcere, vom vizita satul Rimetea și mănăstirile din apropiere, după care vom efectua o scurtă drumeție pe unul dintre versanții din Cheile Aiudului. Programul cuprinde și vizitarea rezervației Râpa Roșie, de lângă Sebeș, și o destindere în cadrul Complexului balnear de la Drașov. În ultima zi a taberei ne vom reculege la Mănăstirea Râmeț și vom parcurge traseul cheilor săpate în stânci de apele repezi ale Văii Geoagiului.

În perioada 15-21 iulie, vom avea o tabără complexă în județul Bihor. Cazarea se va face în centrul Oradiei, ceea ce ne oferă posibilitatea de a vizita obiectivele reprezentative ale orașului, între care amintim: Turnul Primăriei, Cetatea Oradea și Muzeul Țării Crișurilor. De asemenea, vom lua parte la un spectacol de teatru și ne vom relaxa în Parcul acvatic „Nymphaea”. Totodată, propunem și o serie de activități în afara orașului, pe care le considerăm extrem de interesante. Vom vizita cele mai renumite peșteri din zonă, și anume Peștera Urșilor și nou amenajata peșteră Meziad. De asemenea, vom efectua o tură cu telescaunul, vom coborî cu bobul și ne vom da drumul pe pârtia de tubing în stațiunea Stâna de Vale. Cu siguranță, activitatea de maxim interes a taberei va fi parcurgerea în bărci pneumatice a distanței de aproximativ 10 km, pe care Crișul Repede o străbate între Peștera Unguru Mare și localitatea Vadu Crișului, porțiune pe care se află Defileul Crișului Repede și Cascada Vadu Crișului. Bineînțeles, programul va cuprinde și vizitarea unor biserici și mănăstiri, cum ar fi: biserica cu lună din centrul Oradiei, Mănăstirea „Sfânta Cruce” și Mănăstirea Ciucea, care se află în imediata vecinătate a Muzeului memorial „Octavian Goga”.

La sfârșitul lunii, în perioada 29-31 iulie, debutăm cu un nou tip de tabără. Vom organiza pentru prima dată o tabără de biciclete. Am ales ca zonă de desfășurare Valea Aiudului, pentru multitudinea de obiective și activități pe care le oferă. Astfel, vom pedala între Cheile Aiudului și masivul Piatra Secuiului, vizitând satele și mănăstirile și efectuând drumeții la Cetatea Trascăului și pe vârfurile munților. De asemenea, vom savura preparatele tradiționale din zonă și vom coborî cu barca pneumatică pe apele Arieșului.

După praznicul Adormirii Maicii Domnului, vom demara tabăra de pe Valea Mureșului, care s-a bucurat anul trecut de un real succes. Vom porni în dimineața zilei de 16 august spre Salina Praid, unde vom zăbovi câteva ore, după care vom vizita Casa fluturilor exotici. Într-una dintre zile vom străbate Valea Mureșului, până la izvorul turistic al râului Mureș, și vom vizita monumentala mănăstire din apropiere. Apoi, vom porni spre lacul Roșu, unde vom face o plimbare cu barca, după care ne vom continua periplul până în Cheile Bicazului, pe care le vom traversa la pas, pentru a putea observa mai bine frumusețile naturii. Ziua se va încheia la Toplița, cu o coborâre în viteză pe cea mai lungă pistă de bob din țară. O altă zi este dedicată relaxării în complexul balnear Băile Figa. Ne vom bucura de o priveliște deosebită asupra Văii Mureșului, în drumeția pe care o vom face la Peștera Mare de la Andreneasa. Pe drumul de întoarcere, vom face un popas în Cetatea medievală a Sighișoarei, unde, printr-o vânătoare de comori, vom încerca să descoperim în cel mai scurt timp posibil clădirile cu încărcătură istorică de pe colina cetății.

Vom încheia proiectul taberelor din acest an cu o ieșire de cinci zile în Țara Făgărașului. Itinerariul va debuta cu o incursiune pe Transfăgărășan, care va cuprinde o plimbare în jurul lacului Bâlea și o scurtă drumeție spre Șaua Caprei. Vom admira cascada Bâlea și ne vom închina la Mănăstirea Cârțișoara. Din program fac parte vizitarea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a Cetății Făgărașului, a abației cisterciene de la Cârța, a Castelului de lut și a Casei întoarse de pe Valea Avrigului. Ne vom relaxa la Complexul Laguna albastră din Făgăraș, după care ne vom testa rezistența în Parcul de aventură „Drăguș” și în drumeția de pe Valea Sâmbetei, în care vom vizita și chilia Părintelui Arsenie Boca.

Toate taberele vor avea momente zilnice de rugăciune și meditație duhovnicească. Vom discuta pe teme de maxim interes pentru vârsta lor, cum ar fi: relația cu părinții, relațiile de prietenie, îndatoririle specifice vârstei, dar și teme care țin de moralitate și buna conduită. De asemenea, jocurile pe care le vom desfășura vor pune accentul pe ideea de respect reciproc și pe cea de cooperare.

Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei

Share